

Μια γεύση της ιταλικής κουζίνας πρωτότυπη και πολύ νόστιμη.
Οι Ιταλοί συνδυάζουν απίθανα τα ζυμαρικά με το ψάρι.
Η Βάσω επειδή έμενε στην Ιταλία πολλά χρόνια παίζει την κουζίνα τους στα δάχτυλα και οι συνταγές της απολαυστικές.
Πένες με σάλτσα μπακαλιάρου
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Yλικά για 4 άτομα
500 γρ πένες
300 γρ φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένο σε λωρίδες
1 ώριμη ντομάτα, λιωμένη
300 γρ ντοματίνια αποφλοιωμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. πιπέρι
1/3 κ.γ. ρίγανη
1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα
Μια τουφίτσα βασιλικό
5-6 σκελιδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη
1 καυτερή πιπεριά προαιρετικά
2 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κρασί λευκό ξηρό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
1 τούφα βασιλικού, ψιλοκομμένη
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τα σκόρδα, την κάπαρη, το πιπέρι, τις αντζούγιες και αν θέλουμε την πιπερίτσα.
Αφήνουμε να πάρει ελαφρά χρώμα το σκόρδο και ρίχνουμε τον πελτέ και τον μπακαλιάρο.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά του ψαριού.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα ντοματινια, την ντομάτα, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε ενάμιση ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά.
Ο μπακαλιάρος από το ανακάτεμα θα κοπεί σε μικρότερα κομμάτια ,αν δεν κοπεί τον κόβουμε εμείς.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες al dente και κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό τους.
Σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα περιχύνοντάς τες με 2-3 κουταλίτσες σάλτσα και το νερό που κρατήσαμε.
Ανακατεύουμε πάνω στο ζεστό σβησμένο μάτι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με βασιλικό.
Μικρά μυστικά
Για να αποφλοιωθούν εύκολα τα ντοματίνια τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν βγουν τα αφήνουμε σε κρύο νερό και κάνουμε μια μικρή τομή με το μαχαίρι προσεκτικά να μην λερωθούμε και έτσι βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα.