Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια, κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης

Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια, κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης

Διατροφή και υγεία αυτά πάνε χέρι χέρι … Το έλεγε ο Ιπποκράτης  «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου..». O κουρκουρμάς ή turmeric θεωρείται το μυστικό της  παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, της αγιουβέρδα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δίνουμε ιδέες και συνταγές που μας χαρίζουν δύναμη…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι πένες αρέσουν σε όλους όπως και το κοτόπουλο. Εμείς προσθέσαμε τρία στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό τα μανιτάρια, τον κρόκο Κοζάνης και τον κουρκουμά που αλλιώς λέγεται και κιτρινόριζα ή χρυσόριζα. Μια κίτρινη σκόνη που λαμπυρίζει.

Προέρχεται από το ιερό φυτό της Ινδίας και αποτελούσε διαχρονικά σημαντική θέση στην ιατρική, αφού θεωρείται η τροφή που καθαρίζει τον οργανισμό και βοηθά στη θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού, του ήπατος, στις αρθρίτιδες και στις φλεγμονές γενικότερα.  Είναι κάτι σαν φυσική κορτιζόνη.

Δεν πρέπει όμως να το μπερδεύουμε με το κάρυ γιατί απλά ο κουρκουμάς, αποτελεί το 20-35% της σύστασης του κάρυ και δίνει το χρώμα γιατί το υπόλοιπο είναι κόλιντρο, κύμινο, κάρδαμο και πολλά πιπέρια.

Θα μπορούσε βέβαια να λείπει η κρέμα γάλακτος αλλά αρέσει…  Προσωπικά δεν την χρησιμοποιώ στην συγκεκριμένη συνταγή και μου αρέσει πολύ.

Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης

Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια, κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης

Από τον Νίκο Λαλουδάκη, executive chef Nαυτιλιακής Λέσχης Πειραιά

Υλικά για 4 άτομα

 500 γρ. πένες

150 γρ.  κρέμα γάλακτος ελαφριά

200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο

200 γρ. φρέσκα μανιτάρια

2 κ.σ. κουρκουμά

14 στήμονες κρόκου Κοζάνης

30 ml ελαιόλαδο

40 ml. λευκό κρασί, ροδίτη ή μοσχοφίλερο

Πένες με κοτόπουλο μανιτάρια κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης 2 1

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τις πένες ανάλογα με την χρονική ένδειξη της συσκευασίας.

Περνάμε τα μανιτάρια με ένα βρεμένο πανάκι ή βουρτσάκι και τα κόβουμε σε φέτες χωρίς να τα πλύνουμε με νερό.

Παράλληλα κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια τετράγωνα ή ορθογώνια και τα σοτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.

Μόλις πάρουν χρώμα χρυσαφί τα γυρίζουμε με την λαβίδα και από τις δύο πλευρές . Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακινούμε μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα «σβήνουμε» με το κρασί.

Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με τον κουρκουμά. Προσθέτουμε και τον κρόκο και αφήνουμε να αναδυθούν τα αρώματα ανακινώντας την κατσαρόλα.

Τα περιλούζουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακινούμε ελαφρά.

Σουρώνουμε τις πέννες και τις προσθέτουμε και αυτές στο κοτόπουλο.

Ανακινούμε καλά και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα ζυμαρικά που μας αρέσουν αντί για τις πένες.

Για να αποδώσει καλύτερα ο κρόκος Κοζάνης μπορούμε να το βάλουμε σε ζεστό νεράκι και να το ρίξουμε στις πένες.

Προηγούμενο άρθροΠροβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα μελέτης για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής των Ελλήνων
Επόμενο άρθροΠίτσα Σοκολάτα – Η αγάπη των παιδιών!