Πατατούλες αντιναχτές με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο

Πατατούλες αντιναχτές με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο

H αυθεντική κυπριακή συνταγή είναι νόστιμη και πολύ εύκολη.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πρώτη φορά την δοκίμασα πριν πολλά χρόνια σε ένα ταξίδι μου στην Πάφο. Οι πατατούλες είναι πολύ νόστιμες μια που και οι ίδιοι παράγουν και τις μαγειρεύουν με πολλούς τρόπους.

Οι αντιναχτές είναι οι πατατούλες της χαράς αφού δηλώνουν έντονα το παρών στους γάμους, τις βαπτίσεις και γενικά στις ευχάριστες στιγμές της ζωής και η ευχή είναι «να είστε λουσμένοι στη χαρά». Λέγονται αντιναχτές γιατί ανακινώντας δυνατά την κατσαρόλα «σπάνε» και το κρασί περνά μέσα στην πατάτα δίνοντας γεύση και χρώμα γιορτής… μια που το κόκκινο κρασί είναι αυτό της ευζωίας…Ο κόλιανδρος πάλι χαρίζει τη δική του γευστική πινελιά.

Πατατούλες αντιναχτές με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο

Από το  Βαγγέλη Κουμπιάδη βραβευμένο executive chef  

Υλικά

10 μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, πλυμένες καλά

1 κ.σ. ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο ή ολόκληρο

 1/2 ποτήρι κρασί Αγιωργίτικο ή ντόπιο κόκκινο κρασί

 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

 1/2 φλ. ελαιόλαδο εκλεκτό

 αλάτι θαλασσινό

 φρεσκοτριμμένα πιπέρια (λευκό, μαύρο, πράσινο, ροζ)

Πατατούλες αντιναχτές με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο 1Τρόπος παρασκευής

 Πατατούλες αντιναχτές με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο 2Πλένουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.

Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα.

Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και τα πιπέρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, για 5 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο τις πατατούλες και τις ανοίγουμε προσεκτικά, γιατί ο ατμός είναι καυτός.

 Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις περιλούζουμε με τη σάλτσα κόλιανδρου. Σκεπάζουμε το σκεύος και ανακινούμε δυνατά.

«Τινάζοντας» έτσι ελαφρά τις πατάτες, σκίζεται το περίβλημα τους και «ποτίζονται» με τη γεύση του κρασιού.

Τις αφήνουμε λίγο ακόμα στη κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΜειωμένα είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας στους χρήστες μαριχουάνας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Επόμενο άρθροΤηγανιτό παγωτό της χαράς