Η Κουκού φημίζεται για την μαγειρική της. Έχω την τύχη να δοκιμάσω πολλά από τα πιάτα της και ομολογουμένως το ένα είναι καλύτερο από το άλλο.
Η κουζίνα της είναι φρέσκη, αρωματική και δημιουργεί αναμνήσεις…
Περιμένω πως και πως το Πάσχα να απολαύσω τις πατάτες της και μάλιστα στο ταψί πριν τις σερβίρω βάζω και πασχαλινά αυγά, οπότε ονοματίζω το πιάτο μου «Πασχαλινή λιχουδιά». Η αλήθεια είναι ότι όλος ο κόσμος περιμένει το Πάσχα για τον οβελία, αφού το αρνάκι είναι της θάλασσας, από την Λήμνο. Θα ήθελα να πω ότι στη Γαλλία αυτά πανάκριβα γιατί είναι πολύ νόστιμα αφού τρέφονται με άγρια χόρτα, γλύφουν τα βραχάκια της θάλασσας με το αλάτι και απογαλακτίζονται πολύ αργά.
Δυστυχώς έχω αλλεργία στο αρνί και το κατσίκι, οπότε τρώω πατάτες που μου φτιάχνει η Κουκού στο Πλατύ, σαλάτες και πίτα…
Απλά στη νηστίσιμη συνταγή της Μεγάλης Εβδομάδας προσθέτει για το Πάσχα ζαράκια βουτύρου και αντικαθιστά το ζωμό λαχανικών με ζωμό κότας.
Η συνταγή δική σας.
Πατάτες φουρνιστές της Κουκούς
Από την Κουκού, περίφημη μαγείρισσα, Πλατύ Ημαθίας
Υλικά
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες
Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 λεμόνια
Φρεσκοστυμμένος χυμός από 2 πορτοκάλια
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αλάτι θαλασσινό
Λίγο κουρκουμά
Μία πρέζα γαρύφαλλο, σε σκόνη
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Για το φινίρισμα
Ντοματάκια κομμένα
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τις ξεπλένουμε να φύγει το άμυλο και τις σουρώνουμε.
Στο μπλέντερ χτυπάμε το λεμονοχυμό, τον πορτοκαλοχυμό, την μουστάρδα, το αλάτι, κουρκουμά, γαρύφαλο και τα πιπέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ταψί βάζουμε τις πατάτες και τις περιχύνουμε με τους χυμούς και ανακατεύουμε καλά με το χέρι, ώστε να περιχυθούν όλες οι πατάτες.
Προσθέτουμε και τον χυμό λαχανικών και ανακινούμε λίγο το ταψί.
Τέλος ρίχνουμε ελαιόλαδο πάνω στις πατάτες.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά μέχρι 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το είδος της πατάτας οπότε δοκιμάζουμε και αν θέλουμε τις κρατάμε στο φούρνο λίγο ακόμα.