Κέικ με ελαιόλαδο και μαύρες σταφίδες – Απολαυστικό κέικ για τον καφέ μας

Κέικ με ελαιόλαδο και μαύρες σταφίδες

Στην Αιγιάλεια, στο Αρχοντικό της Σόνιας Λαμπροπούλου ατενίζοντας την θάλασσα και απέναντι τις κορυφογραμμές της Στερεάς Ελλάδας απολαύσαμε ένα κέικ απίθανο. Η περιοχή φημίζεται για τις σταφίδες της που είναι ΠΟΠ.

Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πλούσια και στην παραγωγή  προϊόντων η Αιγιάλεια στέλνει τα αρώματα και τις γεύσεις της σε κάθε γωνιά του κόσμου με τις εξαγωγές της  “PDO Vostizza”  σταφίδας, του ελαιόλαδου, του κρασιού και των εσπεριδοειδών της και κυρίως τα αρωματικά λεμόνια του Αιγίου.

Η Αιγιάλεια βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Πελοποννήσου. Οι δαντελωτές ακτές της εκτείνονται από το δυτικό της άκρο, την περιοχή των Καμαρών, και διανύοντας μήκος  70χιλιομέτων καταλήγουν μέχρι το Δερβένι.

Η ιστορία της Αιγιάλειας μακρά  μέσα στους αιώνες  αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Ελίκης, του οροπεδίου της Τράπεζας, από το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας,  αλλά και από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. Οι φυσικές της ομορφιές και τα αξιοθέατά της αποτελούν ένα ακόμα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν της Αιγιάλεια τουριστικό προορισμό…Το φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, ο υδροβιότοπος της Αλυκής, ο ενετικός πύργος των Υψηλών Αλωνίων, ο ιστορικός Πλάτανος του Παυσανία και ο Ιερός Ναός της Παναγίας Τρυπητής είναι μερικά μόνο από τα στολίδια της Αιγιάλειας. Ο επιβλητικός ορεινός της όγκος μήκους 80 χιλιομέτρων κρύβει τα όμορφα μοναστήρια της, τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, των Ταξιαρχών και του Αγίου Ιωάννου, αλλά και τα γραφικά χωριά της

Κεικ με ελαιόλαδο και μαύρες σταφίδες

 Υλικά

1     φλιτζάνι αγνό παρθένο ελαιόλαδο Αιγιαλείας

1 φλ. καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα

500 γρ. αλεύρι για κέικ ή για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Λίγο κακάο σε σκόνη

4     αυγά

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι

1 φακελλάκι μπεικιν παουντερ

1 ποτήρι κρασιού μαύρες σταφίδες Αιγιαλείας

2 κ.σ αμύγδαλα κοπανισμένα

  Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να «ασπρίσει».

Προσθέτουμε στο αλεύρι, το μπέικιν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, το γάλα, το αλεύρι και  τέλος τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.

Κρατάμε λίγο από το μείγμα και ρίχνουμε το κακάο και αναμιγνύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο σε λαδωμένη φόρμα και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα της ζύμης του κείκ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C μέχρι να ροδίσει περίπου για 40-50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά βυθίζοντας ένα στεγνό μαχαίρι.

Αν το μαχαίρι βγει καθαρό σημαίνει ότι το κέικ μας είναι έτοιμο.

Προηγούμενο άρθροΠατάτες φουρνιστές της Κουκούς – Οι πιο νόστιμες νηστίσιμες πατάτες
Επόμενο άρθροΑπόστολος Βεσυρόπουλος: Υπάρχουν επαρκή υλικά ώστε να αντιμετωπίζονται τα χαλαζοφόρα νέφη; Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν χωρίς εναέρια αντιχαλαζική προστασία οι παραγωγοί;