Παραγεμιστά μπισκότα με καρύδια – Ένα διαφορετικό τουίστ στα μπισκότα

Παραγεμιστά μπισκότα με καρύδια

Πάντα μου άρεσαν τα παραγεμιστά μπισκότα της θείας Σοφίας και κάθε φορά προσπαθούσε να μας τα κάνει διαφορετικά, για να μας ευχαριστήσει.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάποιες φορές τα γέμιζε με φουντούκια, άλλες με σταφίδες και καρύδια, με φιστίκια Αιγίνης που μου άρεσαν πάρα πολύ και ακόμα και με μπόλικα αμύγδαλα και κουκουνάρι. Κάποιες φορές τα άλειφε όπως ήταν ζεστά με μέλι που το διέλυε σε λικέρ πορτοκαλιού αυτά τα μπισκότα τα έφτιαχνε μόνον για τους μεγάλους αλλά εγώ όλο και ξέκλεβα κάποια…

Την συνταγή της θείας που ήταν περίφημη μαγείρισσα και δασκάλα κράτησε η ξαδέλφη μου και ευτυχώς μπορούμε να την αναπαράγουμε κατά κάποιο τρόπο, αν και σαν της θείας δεν είναι… αυτό που λέμε το «χέρι» και το δικό της ταπεραμέντο στη μαγειρική δεν αντιγράφονται…

Παραγεμιστά μπισκότα με καρύδια 2

Παραγεμιστά μπισκότα με καρύδια

Μια συνταγή της θείας Σοφίας Ορφανουδάκη

Υλικά

2 ποτήρια ελαιόλαδο

Μισό ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει, κοσκινισμένο

Για τη γέμιση

200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλο

Παραγεμιστά μπισκότα με καρύδια

 Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο  μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ.

Στο μείγμα της ζάχαρης προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα και το κονιάκ.

Χτυπάμε για δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αλλάζουμε το σύρμα του μίξερ με τον γάντζο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 – 60 λεπτά σε ζεστό σημείο.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με ένα φλιτζάνι σε κομμάτια.

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε την καρδιά του μπισκότου.

Κλείνουμε το φύλλο δίνοντας το σχήμα που θέλουμε τριγωνικό ή μακρόστενο.

Αν θέλουμε κάνουμε σχήματα στην επιφάνεια με το πιρούνι για να είναι πιο όμορφα.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα μπισκότα μας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε τα παραγεμιστά μπισκότα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Πασπαλίζουμε με καρύδια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΤο «πούλημα» του 13-0 στον Stefanos & η διαπλοκή – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος