Οι τηγανίτες ξυπνούν γευστικές μνήμες και αγαπήθηκαν αφού με απλά υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε γκουρμεδιές… Είναι το νόστιμα γλυκάκια της στιγμής, με φρούτα, με μέλι, πετιμέζι και πολλά άλλα ελληνικά θρεπτικά υλικά.
Πάντα θυμάμαι τη μητέρα μου που σε μισή ώρα από την στιγμή που εκφράζαμε την επιθυμία για κάτι γλυκό μας έφτιαχνε τηγανίτες…
Τελευταία έγινε τάση και έτσι οι συνδυασμοί είναι ακόμα πιο ευφάνταστοι αφού τα pancakes έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στα πρωινά, τα brunch. Ευπρόσδεκτη είναι η παρουσία τους και για ένα ελαφρύ βραδινό.
Εμείς σας δίνουμε τη βασική συνταγή εσείς μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε στη γλυκιά εκδοχή της είτε στην αλμυρή… με ελληνικά τυράκια και αλλαντικά ή ακόμα και ψητά λαχανικά.
Pancakes, η βασική συνταγή
Από την Μικαέλα Μιχαήλ
Υλικά
Για τη ζύμη
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες γάλα πλήρες, φρέσκο
Μισή κούπα βούτυρο λιωμένο
Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά φρέσκα
1 στικ βανίλια
Αλάτι θαλασσινό
Τρόπος παρασκευής
Σε καθαρό και στεγνό μπολ ρίχνουμε το αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως ο χυλός.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε το χυλό με το κουτάλι ανάλογα αν θέλουμε μικρά η μεγαλύτερα pancakes.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ειδικά φορμάκια που δίνουν σχήματα.
Aφήνουμε να πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα γυρίζουμε προσεκτικά και στην άλλη πλευρά. Θα πρέπει να υπολογίσουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά περίπου.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Απλώνουμε τις τηγανίτες σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τις χρησιμοποιούμε όπως μας αρέσει.
Μπορούμε να τις σερβίρουμε με διάφορους τρόπους.
Να τις περιλούσουμε με μέλι, με πετιμέζι ή με χαρουπόμελο και αν θέλουμε τις πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς.
Μπορούμε να κάνουμε «σαντουιτσάκια» με μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, κρέμα γάλακτος και φρούτα.
Μπορούμε ακόμα να «παίξουμε» με σάλτσα σοκολάτας ή σάλτσα φρούτων ενδιάμεσα ή μόνο στη κορυφή.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για γάλα, κρέμα γάλακτος ή ξινόγαλο.
Ακόμα στο χυλό μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι.
Για extra άρωμα μπορούμε να ρίξουμε μια κουταλιά λικέρ πορτοκάλι ή κουμ κουάτ.