Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: Για την στάση εργασίας των μηχανικών την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 – ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 12.00 Μ.Μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 10.00 Π.Μ. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ του ΚΡΑΤΟΥΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 37).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) προκηρύσσει Στάση Εργασίας για το σύνολο των Μηχανικών, την ΤΡΙΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12.00 π.μ. και καλεί τα Μέλη της σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 10.00 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους (Πανεπιστημίου 37) με κεντρικό σύνθημα: «Δώστε λύση στις μετακινήσεις των υπαλλήλων που εκτελούν εξωτερική εργασία». Η απάντηση έως τώρα του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών είναι αρνητική, επικαλούμενος την μη ύπαρξη… «δημοσιονομικού χώρου». Η κυβέρνηση με την άρνησή της να αυξήσει τα έξοδα μετακίνησης, δηλώνει με άλλα λόγια ότι:

 • Αδιαφορεί για την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 • Προωθεί επί της ουσίας την απαξίωση κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών.

 • Θέλει τους υπαλλήλους ακόμα φτωχότερους, να λειτουργούν αποκλειστικά με το φιλότιμο τις απαξιωμένες υπηρεσίες και με το χέρι στην τσέπη τους να μετακινούνται για απαραίτητες υπηρεσιακές ανάγκες.

 • Παραμένει πιστή στην προτεραιότητα της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, έναντι των κοινωνικών αναγκών.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Δε θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε από τον πενιχρό μισθό μας τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Δεν μας το επιτρέπουν εξάλλου οι οικογενειακές μας «δημοσιονομικές συνθήκες». Απαιτούμε άμεσα να καλυφθούν πλήρως οι υπηρεσιακές μας μετακινήσεις!!

Η απόφαση μας αυτή είναι σε συνέχεια πολύχρονων παρεμβάσεών μας τόσο για το ζήτημα αυτό, όσο και ενάντια στους κουτσουρεμένους και καθηλωμένους μισθούς, τους οποίους εξανεμίζει η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού, και ενάντια στην τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας και τις συνεχείς εκχωρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας-πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.

 • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.

 • Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.

 • Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.

 • Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%.  Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40,00 € ή 20,00 ή 10,00 κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.

 • Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

 • Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα (30) χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.

 • Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.

 • Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές:
    1. Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί.
    2. Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο).

    3. Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

 • Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ΄ αριθμ.: 129/2534/20-1-2010).

 • Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.

 • Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.

 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.

Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε με κάθε τρόπο και μέσο.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Προηγούμενο άρθροΣχόλιο Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Επόμενο άρθροΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Δήμο της Βέροιας