Οι «άτακτοι» των γηπέδων εντός και εκτός Ελλάδος… – Γράφει ο Δημήτρης Καπράνος

Χαζεύετε τις καμπύλες των κατά καιρούς κοριτσιών του Ρονάλντο, του Κριστιάνο, του Νεϊμάρ, παλιότερα του Μπεστ, του Γκασκόιν, του Ρούνει, του Καντονά.
Γενικώς, οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές «τραβάνε» τα ωραιότερα κορίτσια. Και πολλές φορές «μπλέκουνε σε παληο-ιστορίες», με κορίτσια, με αλκοόλ, με ναρκωτικά.
Νομίζετε ότι δεν γινόταν το ίδιο παλιότερα στην Ελλάδα; Μωρέ γινόταν και έκανε και «μπαμ»!

Κι αυτό γιατί η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών μέσα και έξω από γήπεδο προκαλεί το «κουτσομπολιό», τραβάει τα σχόλια, έλκει τους «παπαράτσι» και, φυσικά, τραβάει και τα κορίτσια, από τα οποία άλλα ψάχνουν λίγη δημοσιότητα, άλλα τον μεγάλο έρωτα κι άλλα …μερικά εκατομμύρια από δικαστικές αποφάσεις!

Ποιός δεν θυμάται τον Τζωρτζ Μπεστ, του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή της Βρετανίας, που παράτησε την μπάλα στα 26 του γιατί ήταν βουτηγμένος στο αλκοόλ και έπαιζε μεθυσμένος;

Τον Ερίκ Καντονά, που πλάκλωσεε στο ξύλο έναν οπαδό της Κρύσταλ Πάλας, όταν του είπε «Γύρνα στην βρωμο-Γαλλία σου» όταν έπαιζε στην Γιουνάιτεντ; Μιαν άλλη φορά, απευθυνόμενος στον ομοσπονδιακό προπονητή των Γάλλων Ανρί Μισέλ τον αποκάλεσε «μια σακούλα με σκ…», επειδή δεν τον είχε καλέσει στην Εθνική!

Αμ’ ο Μαραντόνα; Έμπλεξε με ναρκωτικά, τράβηξε πιστόλι και απείλησε δημοσιογράφους, έγινε τετράπαχος, απέτυχε ω ς προπονητής και ακόμη παιδεύεται με τους δαίμονές του!

Κι εδώ, όμως, είχαμε ποδσφαιρικές «παληο-ιστορίες».
Ο Νεοτάκης Λουκανίδης, ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, που έπαιζε από τερματοφύλακας μέχρι… δοκάρι, το 1962, όταν γνώριζε μέρες δόξας στον Παναθηναϊκό, «έμπλεξε» μια ανήλικη κοπέλα , την Γιόλα. Εθέαθη μαζί της, η μητέρα της κατήγγειλε το …συμβάν στον εισαγγελέα λέγοντας ότι ο ποδοσφαιριστής «διεκόρευσεν» την θυγατέρα της!.

Η «Ακρόπολις» την επομένη το είχε οκτάστηλο: «Ο Τάκης Λουκανίδης εβίασε και αποπλάνησε ανήλικη».
Εκλήθη ο ιατροδικαστής Καψάσκης και βρήκε την Γιόλα απείραχτη!

Η «αποπλάνηση», όμως, ίσχυσε και ο Τάκης πήγε για 20 μέρες στου «Αβέρωφ», στις φυλακές απέναντι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού!
Πόσο να αντέξεις ακούγοντας τις ιαχές με εσένα απόντα; «Την παντρεύομαι» είπε, βγήκε από τη φυλακή, την πήρε «δόξη και τιμή», χώρισαν σε λίγο καιρό και… όλα εντάξει!

Το 1964 ο Λουκανίδης βρέθηκε με παρέα σε ταβερνάκι της Πεύκης, περασμένα μεσάνυχτα. Έβαλαν τραγούδια στο τζουκ μποξ αλλά ο ιδιοκτήτης τούς είπε ότι απαγορεύεται μετά τις 12. Η παρέα επέμενε, παρενέβη χωροφύλακας-θαμώνας, έγινε σαματάς, του ρίχνει έναν φούσκο ο Τάκης και νάσου τον ένα μήνα στις φυλακές Καλλιθέας «επί τεντυμποϋσμώ»…!

Τακτικός επισκέπτης των φυλακών υπήρξε, για μικροκλοπές, και ο Λάκης Σοφιανός, ένας αέρινος φορ του Παναθηναϊκού, που πέθανε νέος και ταλαιπωρημένος.

Αλλά και ένας βασικός παίκτης της ΑΕΚ (ας μη γράφουμε ονόματα τώρα) ενεπλάκη, στις αρχές του ΄80 σε υπόθεση «αποπλάνησης ανηλίκου» την οποία τελικώς ενυμφεύθη!

Πιο παλιά, όμως, όταν το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό, οι παίκτες είχαν έντονη εξωγηπεδική ζωή, ήταν «γόητες» και «κούκλοι» και έκαναν θραύση στον καλλιτεχνικό κύκλο!

Ο αρρενωπός γόης Κώστας Λινοξυλάκης με την εκρηκτική τραγουδίστρια Λάουρα, ο Λάκης Πετρόπουλος με τη Συλβάνα Παμπανίνι, ο Μίμης Στεφανάκος, σύζυγος της μοναδικής ενζενύ Μάρθας Καραγιάννη. Πριν το μεγάλο της ειδύλλιο με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου.

Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, είχε δημιουργήσει …ειδικό συνεργείο για να απωθεί τις «ωραίες των Αθηνών» να σκανδαλίζουν τους γόητες παίκτες της ομάδας.
Είχε γίνει μάλιστα θέμα στις εφημερίδες η καταδίωξη, από ένα τέτοιο συνεργείο, δυο κοριτσιών, που προσπάθησαν να μπουν σε δωμάτια παικτών, όταν η ομάδα είχε αποσυρθεί σε ξενοδοχείο της Βαρυμπόπης!

Είχαμε, όμως και τα «μεταγραφικά» σκάνδαλα! Ο Σάββας Θεοδωρίδης, σήμερα μέγας παράγων του Ολυμπιακού, το καλοκαίρι του 1953 ήταν «μήλο της έριδος» πολλών ομάδων, μεταξύ των οποίων ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός!
Τον πήρε ο Ολυμπιακός, 11 Ιουλίου με τη μέθοδο του «διετούς αποκλεισμού».
Στα 18 του χρόνια, το 1953, ο Σάββας Θεοδωρίδης κατέπλησσε με την ΑΕ Αμπελοκήπων στο Πρωτάθλημα Αθηνών. Λόγω … Αθηνών, τον πρώτο λόγο για την απόκτηση των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν στις ομάδες της ΕΠΣΑ είχε ο ΠΑΟ.
Οι Πειραιώτες εκδήλωσαν πρώτοι ενδιαφέρον, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ Αμπελοκήπων.
«Η μεταγραφή του νεαρού τερματοφύλακα της Α. Ε. Αμπελοκήπων Θεοδωρίδη εις τον Ολυμπιακό λαμβάνει νέα τροπή. Το συμβούλιο του Αθηναϊκού συλλόγου συνεδρίασε προχθές και επρόκειτο να μεταβεί σε αυτό ο αρχηγός του Ολυμπιακού κ. Ευάγγελος Χέλμης για να συζητήσει την ελευθέρα μεταγραφή του παίκτη. Άγνωστο, όμως, γιατί ο κ. Χέλμης δεν μετέβη εις το συμβούλιο της ΑΕ Αμπελοκήπων. Έγινε κατόπιν συζήτηση εις αυτό και αρκετοί σύμβουλοι πρότειναν ότι δεν είναι προς το συμφέρον του συλλόγου τω να παραχωρήσουν τον παίκτη εις Πειραϊκή ομάδα, ενώ έχουν πολλές υποχρεώσεις και υποστήριξη από Αθηναϊκά συγκροτήματα. Η πλειοψηφία κατόπιν τούτου, την διοικήσεως των Αμπελοκήπων ετάχθη υπέρ της απόψεως ότι εάν ο Ολυμπιακός αποσπάσει το δελτίο του Θεοδωρίδη με αποκλεισμό, να παραχωρηθεί ο παίκτης εις Αθηναϊκό σύλλογο με ελευθέρα» έγραφε ο αθλητικός Τύπος.
Στις 11 Ιουλίου 1953 ,ο Ολυμπιακός κατέθεσε το δελτίο του Σάββα Θεωδωρίδη στην ΕΠΟ με αριθμό 80. Ο Σάββας έμεινε εκτός γηπέδων για δύο χρόνια, αφού τότε ίσχυε αυτή η διαδικασία για την μετεγγραφή παίκτη χωρίς την συγκατάθεση της ομάδας, αλλά με τον όρο πως για δύο χρόνια δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα.
Φαντάζεστε να είχε τελικά πάει ο Σάββας στον Παναθηναϊκό;

Στη φωτογραφία ο Σάββας Θεοδωρίδης με την Μάρω Κοντού
Προηγούμενο άρθροΒαζέλες, γαύροι, χανούμια και μπαόκια ολκής και λάμψης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΗΠΑ: «Σ’ αγαπάμε Κόμπι»: ο κόσμος του αθλητισμού και της τέχνης θρηνεί τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ