Ο Παπανώτας & η πολιτική νεκροφάνεια του ΣΥΡΙΖΑ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αναμφισβήτητα, ακόμη κι ο πιο σφοδρός επικριτής του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα είχε εγκρίνει  ποτέ την υποψηφιότητα Παπανώτα, ούτε να τον βάζει σε διαδικασία επιλογής/εκλογής από οπαδούς ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  Μόνο και μόνο επειδή θα υποβίβαζε πολύ την πολιτική και δη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Θα πει κάποιος, εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ υποβιβάζουν την πολιτική λεπτό με λεπτό από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν, με τόσα και τόσα στελέχη να λένε το μακρύ και το κοντό τους, ο Παπανώτας θα τους πείραζε;

Η αλήθεια είναι ότι ο Παπανώτας συμβολίζει κάτι πέραν της πολιτικής. Συμβολίζει έναν κόσμο που νοιάζεται περισσότερο με το ποιος έχει φιλενάδα ποια και σε ποιο κανάλι θα έχει εκπομπή η Μενεγάκη ή ο Μουτσινάς, παρά η πολιτική πουν παράγει παρόν και μέλλον.

Ο Παπανώτας, μπορεί να κάνει καλά αυτό που κάνει, ανεξαρτήτως αν κάποιοι πιστεύουν ότι  η κοινωνία δεν χρειάζεται να το κάνει. Δηλαδή την αφ’ υψηλού κοινωνική κριτική σε «πρωινάδικο».  Τι να έλεγε άλλωστε ο Παπανώτας στην ευρωβουλή; Με ποιον κοιμάται ο τάδε ή η δείνα ή ποια διέθετε το μεγαλύτερο ντεκολτέ;

Όμως, σε μια εποχή που ο Κασσελάκης (με την ανοχή όλων των κορυφαίων της Κουμουνδούρου) έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μορφή πολιτικής νεκροφάνειας  και ιδεολογικής αποσάθρωσης, ενώ ταυτοχρόνως  τον έχει μετατρέψει σε «πρωινάδικο» και κόμμα life style, τότε ο Παπανώτας χωράει και παραχωράει. Στον νέο life style ΣΥΡΙΖΑ χωρούν κι εκείνοι που δεν έχουν εκπέμψει πολιτικά στίγματα αρκεί να δηλώνουν  μέλη στο  «φαν κλαμπ του προέδρου.  Χωράει κάθε είδους ελαφρότητα.

Ποια είναι η επίμαχη φράση που εκστόμισε ο Παπανώτας; Ανέφερε ότι  «κόψτε την υστερία, γιατί δεν ζούμε στο Ιράν. Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (…) Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα η γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην ΕΕ κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή, αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί, και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της. Στις δουλειές μια χαρά τις μεταχειρίζονται, μια χαρά έχουν μισθούς».

Ο Παπανώτας πολλές φορές έχει «τσουβαλιάσει» γυναίκες και άντρες. Πολλές φορές έχει τοποθετηθεί με τη  φράση «εσείς οι γυναίκες… κάνετε αυτό» κι «εμείς οι άντρες … εκείνο». Λες κι όλοι ή όλες δεν διαθέτουν μοναδικότητα και προσωπικότητα. . Κι η επίμαχη φράση που είπε κι οδήγησε στην αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο, αποτελεί συνέχεια της αφέλειας που αντιμετωπίζει τα πάντα. Ότι γίνεται δηλαδή σ’ αυτές τις εκπομπές. Παραγνώρισε ή αγνόησε τις  αντιξοότητες  που υπάρχουν για τις γυναίκες και πολλές φορές οδηγούν στην κακοποίηση και την προσβολή τους.

Κάνει λάθος ο Παπανώτας; Σαφώς και κάνει. Όμως δεν είναι κι ο επιστήμων που έχει εισχωρήσει και αναλύσει το ζήτημα.  Πανελίστας είναι για ελαφριά κριτική. Γι αυτό τον επέλεξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τους βάλει στο κοινό του. Κουτοπόνηρη προσέγγιση, αλλά πραγματική.

Όταν όμως οι έρευνες κι οι αριθμοί δείχνουν ότι 653 γυναίκες καθημερινά κακοποιούνται σωματικά ή σεξουαλικά από τον σύντροφό τους/σύζυγό τους, τότε αυτό που ο Παπανώτας ισχυρίστηκε αποτελεί προσβολή. Δεν ξέρω αν αποτελεί σεξισμό όπως του αποδόθηκε, σίγουρα όμως η θέση του είναι προσβλητική.

Σε σημείο που οι αρμόδιοι του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζεται, να προβληματίζονται αν πρέπει να συμμετέχει πια σε πάνελ του σταθμού. Δεν είναι και λίγο πράγμα να έχουν φόρα παρτίδα κάποιον που η αξιωματική αντιπολίτευση εξωπέταξε με σοβαρές καταγγελίες.

Πάντως, ο πανελίστας, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ τον έδιωξε, κατάλαβε ότι ο Κασσελάκης… δεν κάνει για αρχηγός… Σαν απατημένος σύζυγος…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 21 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΝ. Δένδιας στα «Παραπολιτικά»: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος