Ο Ερντογάν, οι παγκόσμιες μπίζνες του κι εμείς – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν Ο Ερντογάν –με «συνεπίκουρο»  τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο- άνοιξε το ζήτημα αναθεώρησης  της συνθήκης της Λωζάνης μέσα στο δικό μας προεδρικό μέγαρο, ξύπνησε το πατριωτικό μας φιλότιμο. Όταν όλο το καλοκαίρι ο τουρκικός στόλος αλώνιζε σε θάλασσες που εμείς έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα που ΔΕΝ έχουμε επί δεκαετίες ασκήσει, νιώσαμε έκπληκτοι. Όταν παλαιότερα «γκριζάρισε» το Αιγαίο, κάναμε το παγόνι! Κι όταν τώρα επιχειρείται η «διχοτόμηση» του Αιγαίου μέσω της έρευνας και διάσωσης άναψαν τα πληκτρολόγια των «νεοκολοκοτρώνηδων»!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τίποτα δεν κάναμε για όλα αυτά εδώ και δεκαετίες. Ούτε καν οι πατριάρχες της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου, αναφορικά με τα 12 μίλια.

Ταυτοχρόνως, τις ίδιες δεκαετίες κι ειδικά επί περιόδου Ερντογάν, οι Τούρκοι έκαναν χρυσές μπίζνες με κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ.  Τα χρήματα αλλά και τα δεδομένα της Τουρκίας σε πληθυσμό, γεωγραφία, κοινωνικές συνθήκες  και ρυθμούς ανάπτυξης, την κατέστησαν περιζήτητη. Κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται εθελοτυφλεί στον δρόμο της… «κόκκινης μηλιάς» και των «οραμάτων κάποιας γερόντισσας»…

Από την Ευρώπη, η Γερμανία κι οι δορυφόροι της, έστησαν τεράστιες δουλειές στην Τουρκία.  Τις οποίες επεκτείνουν μαζί με τους Τούρκους στην Αφρική. Εξ ου κι ο Ερντογάν νοιάζεται για το συμβαίνει στη Λιβύη, στην Σομαλία και σε άλλα κράτη της Μαύρης ηπείρου. Επιπλέον, η Ισπανία κι οι τράπεζές της έχουν τεράστια ανοίγματα σε Τουρκία και Βενεζουέλα! Ερντογάν και Μαδούρο είναι «αδέλφια» κι οι Ισπανοί στήριξαν και στηρίζουν τις οικονομίες των χωρών τους!

Προσέξτε: Η Γερμανία, οι δορυφόροι της κι η Ισπανία ΔΕΝ βλέπουν ότι ο Ερντογάν κινείται πειρατικά στην περιοχή και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν τι σημαίνουν για εμάς οι βράχοι των Ιμίων ή ένα νησί- κουτσουλιά στον χάρτη του Ανατολικού Αιγαίου. Νοιάζονται ΜΟΝΟ η τύχη των επενδύσεών τους στην Τουρκία.

Τα ίδια συνέβαιναν με τις ΗΠΑ, ειδικά επί εποχής Τραμπ. Που, μέχρι ν’ αρχίσει η προεκλογική περίοδος  και να έχει την ανάγκη των ελληνοαμερικανών για ψήφους, υμνούσε συνεχώς τον Ερντογάν, τις επιχειρήσεις του και τα καλά του!

Άρα; Τι προσδοκάμε εμείς;  Πού πας ρε Καραμήτρο;

Για να είμαστε ειλικρινείς θα θέλαμε ένα μαγικό χέρι να γύριζε το ημερολόγιο και να φτάναμε αύριο στις 20 Ιανουαρίου 2021 και να ορκιζόταν ο Μπάιντεν. Με την ελπίδα και προσδοκία η διπλωματία των ΗΠΑ να παρέμβει πια αποφασιστικά και να βάλει το διεθνές δίκαιο επί τάπητος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας. Ο Μητσοτάκης κατάφερε να έχει με το μέρος της Ελλάδας όλη τη διεθνή κοινότητα εκτός από Κατάρ, Πακιστάν κι Αζερμπαϊτζάν. Ουσιαστικά όμως,  έχει μαζί του την διεθνή κοινότητα  μόνο φραστικά, αφού είναι σαφές ότι για τους μεγάλους οι μπίζνες προηγούνται. Η αμερικανική κι η ευρωπαϊκή υποκρισία αναδεικνύονται πια κι η λογική του κατευνασμού γίνεται σκόνη και θρύψαλα με το πρώτο φθινοπωρινό αεράκι ή ψιλόβροχο.

Ο Μητσοτάκης ουσιαστικά «επιτέθηκε» στην Ευρώπη με διπλωματικό τακτ, στοχεύοντας στην Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο τουρκικό ΑΕΠ. Πέρυσι, μάλιστα, η Τουρκία είχε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ευρώπη!

Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση κινητοποίησε τον επίτροπο διεύρυνσης (Βαρελί) για την καταγραφή των παραβάσεων της Τουρκίας ως προς τις ρήτρες της Τελωνειακής Ένωσης. Αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως ότι  υπάρχει κι η αθρόα κρατική χρηματοδότηση του Ερντογάν προς τις τουρκικές εταιρείες που τις καθιστά ανταγωνιστικότερες των ελληνικών κι ευρωπαϊκών. Κι αυτό απαγορεύεται.

Η Αθήνα, συνεπώς, ζητά αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης Ευρώπης – Τουρκίας. Κι  είναι μαζί της κι άλλες χώρες. Κι αυτό αντιβαίνει στις θελήσεις της Γερμανίας.

Επιπλέον, τέθηκε επί τάπητος από τον Μητσοτάκη, το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων και οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.  Οι Γερμανοί ναυπηγούν σήμερα έξι υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» για την Τουρκία. Τους πουλάνε άρματα μάχης Leopard, ενώ γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην προμήθεια υλικού.

Επιπλέον, οι Ισπανοί μαζί με τους Τούρκους, έκαναν κοινοπραξία  για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου  «Anadolu» (στο οποίο θα είχαν βάση τα αμερικανικά F-35, που ακύρωσαν οι Αμερικανοί)! Οι Ιταλοί, προμηθεύουν την Τουρκία με τα ελικόπτερα Atak T-129, που είναι ΜΟΝΟ επιθετικά! Δηλαδή μιλάμε για μεγάλες μπίζνες, πέραν εκείνων του εμπορίου και της κατανάλωσης.

Το εμπάργκο όπλων των Ευρωπαίων στην Τουρκία ΔΕΝ προχώρησε στην πρόσφατη σύσκεψη Κορυφής. Όμως ήταν μια στοχευμένη κίνηση του Μητσοτάκη, αφού ήδη άνοιξε μεγάλη κουβέντα στο εσωτερικό της ΕΕ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή τριμερής στη Λευκωσία, ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο και Αίγυπτο, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε… Το πόκερ συνεχίζεται…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020
Επόμενο άρθροΙω. Βρούτσης: Ξεκινάει αύριο η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.