Νέα Καρβάλη – Συνταγή: Κουραμπιέδες του Πρόδρομου Ιωσηφίδη

Κουραμπιέδες

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΤΖΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΜΕ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ  ΜΑΣ «ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ» ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ

 
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νικα – Επικοινωνιολόγος -δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γιορτινά «ποιήματα» πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη και μαχλέπι ζυμωμένα αριστοτεχνικά με την γλυκιά ιστορία αγάπης του Πρόδρομου και της Βαρβάρας Ιωσηφίδη που ξεκίνησαν από το τίποτα και σήμερα το όνομά τους είναι συνώνυμο του κουραμπιέ, όχι μόνον στην Ν.Καρβάλη που μεγαλουργούν, αλλά πέρα από την Ελλάδα.

Δευτέρα πρωί φτάσαμε στην Καβάλα για να γνωρίσουμε τον Πρόδρομο Ιωσηφίδη και να μας «μυήσει» στο γλυκό του μικρόκοσμο…. Ομολογώ ότι είχα κάποια αγωνία αν τελικά κατορθώσω να του «αποσπάσω» για σας, την επτασφράγιστη μυστική συνταγή του.

Μόλις όμως γνωριστήκαμε ήμουν σίγουρη ότι από την Νέα Καρβάλη θα έφευγα γεμάτη γευστικές αναμνήσεις και με την συνταγή «στο χέρι».

Στο υπερσύγχρονο εργαστήριο τους με υποδέχθηκε με την Βαρβάρα του που είναι και η κινητήριος δύναμη της επιχείρησης. Αγαπήθηκαν από παιδιά, παντρεύτηκαν πολύ νέοι αλλά και πολύ φτωχοί. Μόνη τους προίκα, η πεντανόστιμη συνταγή της γιαγιάς για τους κουραμπιέδες φερμένη με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, από την Καρβάλη της Καππαδοκίας που εκεί είχαν μακραίωνη ιστορία και παράδοση στην παρασκευή τους.

Κουραμπιέδες του Πρόδρομου Ιωσηφίδη 2
Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στο Ακόντισμα το χωριό μουσείο των Καππαδοκών.

Δούλεψαν σκληρά ήταν αποφασισμένοι και σήμερα οι εξαγωγές τους φτάνουν μέχρι την Αμερική.

Τα μυστικά επιτυχίας τους είναι η άριστη ποιότητα αλεύρου, η μίξη κατσικίσιου και αγελαδινού βούτυρου και τα φρεσκοδιατηρημένα αμύγδαλα.

Είναι το γλυκό της χαράς, της γιορτής. Σύμφωνα με την παράδοση οι κουραμπιέδες συμβολίζουν την ευτυχία αφού είναι φτιαγμένοι από χιλιάδες κόκκους αλευριού και ζάχαρης όσες και οι επιθυμίες που πραγματώνονται.

Σε όλη την Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 100 διαφορετικές συνταγές. Τους συναντάμε πασπαλισμένους με άχνη ή με μέλι, με ελαιόλαδο, κανέλα ή μαστίχα, με σιρόπι ή νύξεις πορτοκαλιού και ροδόνερο.

Στα νησιά τους φτιάχνουν με μέλι και κανέλα. Είναι «τα καλέσματα» των γάμων έτσι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για το πιο πρωτότυπο σχήμα και την πιο νόστιμη συνταγή.

Το τσουρέκι που γεννιέται στα χέρια της γλυκιάς Βαρβάρας Ιωσηφίδη είναι ποίημα. Ξεκινά με ένα βουναλάκι αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλι, μαστίχα και μαχλέπι φερμένο ειδικά από την Καππαδοκία και το μεταμορφώνει σε γλυκό ψωμάκι μαστιχωτό, αρωματικό με ευωδία που ξετρελλαίνει.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την γεύση του αυθεντικού πολίτικου τσουρεκιού που φτιάξαμε μαζί και σας το παρουσιάζουμε.

Εδώ έμαθα την σημασία των πλεξούδων και των κόμπων του που σύμφωνα με την παράδοση διώχνουν τα κακά πνεύματα και χαρίζουν αναγέννηση στην ζωή μας.

Τα δύο γιορτινά γλυκά δένουν την Ανατολή με την Δύση, την παράδοση του χθες με το σήμερα. Όταν δημιουργούνται με μεράκι και άριστη πρώτη ύλη γίνονται μοναδικά.

Εμείς σας δίνουμε την τεχνογνωσία «δια χειρός Ιωσηφίδη» εσείς φροντίστε για μια αξέχαστη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΙΩΣΗΦΙΔΗ

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι

200 γραμ. βούτυρο αγελαδινό

100 γρ. βούτυρο πρόβειο

100 γραμ. φυτίνη

150 γραμ. ζάχαρη άχνη

2 στικ βανίλιας

1 κουταλάκι μπεικιν πάουντερ

300 γραμ. ολόκληρα αμύγδαλα

 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

Ανθόνερο ή ροδόνερο

Άχνη ζάχαρη

Κουραμπιέδες του Πρόδρομου Ιωσηφίδη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καβουρντιστούν.

Κτυπάμε τα βούτυρα στο μίξερ για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την άχνη αργά αργά και κτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα για πέντε λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ και την βανίλια λίγο λίγο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι.

Μόλις δέσει η ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε την ζύμη σε ένα τραπέζι και στρώνουμε μια λαδόκολα από πάνω της. Την περνάμε με τον πλάστη και αμέσως μετά με την παλάμη μας.

Κόβουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε μπουκίτσες ή κόβουμε μισοφέγγαρα με ένα κουπάτ.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν για 3 λεπτά και αμέσως τους ραίνουμε με ανθόνερο και αμέσως μετά τους πασπαλίζουμε με την άχνη.

 

Μικρά μυστικά

Οι κουραμπιέδες διατηρούνται φρέσκοι σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Αν τους βάλουμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό το σίγουρο είναι ότι θα διατηρήσουν την φρεσκάδα τους για αρκετό καιρό.

Δείτε και αυτές τις συνταγές:

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες

 

Κουραμπιέδες γιορτινοί – Χιονάτοι και λαχταριστοί!

 

Κουραμπιέδες της Σοφίας. Με αγάπη για τα Χριστούγεννα!

Προηγούμενο άρθροΛαγωτό με χοιρινό – Μια υπέροχη συνταγή για τις γιορτές των Χριστουγέννων!
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Μελομακάρονα με σιμιγδάλι – 100χρονη συνταγή από την γιαγιά Ντίνα