Γευστική δημιουργία καθαρά ελληνική που έχει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της άνοιξης.
Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου του Εν Ολύμπω στον Όλυμπο και μας προσέφεραν μπριάμ με λαχανικά από το μποστάνι τους και το απίθανο τυρί που φτιάχνουν στο τυροκομείο της Μονής.
Η νοστιμιά μοναδική αφού οι μοναχοί καλλιεργούν τις παλιές γηγενείς ποικιλίες λαχανικών, το ελαιόλαδο είναι από το δικό τους και η μαγειρική «δια χειρός» πατρός Πορφυρίου.
Μπριάμ μοναστηριακό
Από τον Πατέρα Πορφύριο, Μονή Αγίου Διονύσιου του Εν Ολύμπω, Όλυμπος
Υλικά
6 πατάτες κομμένες σε φέτες λεπτές
6 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
3 καρότα, κομμένα σε φέτες
1 πιπεριά κόκκινη κέρατο, κομμένη σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
1 κούπα ελαιόλαδο εκλεκτό
1 πρέζα ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Αφού ετοιμάσουμε και κόψουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφονται στα υλικά παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε σε επίπεδα όμορφα τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες, την πιπεριά, τα καρότα, το σκόρδο.
Μέσα στις τριμμένες ντομάτες ρίχνουμε ένα σφηνάκι νερό που έχουμε διαλύσει το μέλι για να «πάρει» γλυκά την οξύτητα της ντομάτας.
Περιλούζουμε τις μπριάμ με τη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, τα πιπέρια, το αλάτι, τη ρίγανη και μέσα στα λαχανικά κρύβουμε 2 φύλλα δάφνης.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
Λίγο πριν το τέλος ανάβουμε για 5 λεπτά το γκριλ να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε.