Μια νίκη σαν ήττα κι οι φύλαρχοι της ΝΔ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Πριν ακόμη τις ευρωεκλογές, ουδείς μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την πρωτοπορία της ΝΔ. Το μόνο που δεν ήταν γνωστό, ήταν το εύρος της νίκης της που θα ήταν άμεσα εξαρτώμενο από το ποσοστό της αποχής αλλά και από όσους ήθελαν να στείλουν το μήνυμα για τρία ζητήματα:

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Α. Ακρίβεια.

Β. Φορολογικός νόμος Χατζηδάκη.

Γ. WOKE ατζέντα.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν περίπου αναμενόμενο. Αναμενόμενο δεν ήταν το ποσοστό της ΝΔ κι ότι 800 χιλιάδες ψηφοφόροι της «παρκάρισαν» κάπου κι έγινε του… Μπακογιάννη! Ουσιαστικά δηλαδή, η ΝΔ νίκησε κι έκανε πάλι τον χάρτη γαλάζιο, αλλά… έχασε! Κι έχασε από τα Δεξιά της, δεν έχασε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το ΠαΣοΚ.

Έχασε, επειδή ο Χατζηδάκης δεν κατάλαβε ότι ο εκλογικός ιστός της ΝΔ είναι οι μικρομεσαίοι και οι αστοί κι έφερε ένα νόμο που τους «τσακίζει». Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, απλώς ζει αποκομμένος από την κοινωνία.

Επιπλέον, έχασε επειδή σε ένα ακροατήριο βαθιά συντηρητικό , όπως είναι ο κορμός της ΝΔ, επιχειρήθηκε να περάσει με το ζόρι ο περίφημος γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Βαθιά πολιτικά, ήταν σωστή κίνηση, μα το ακροατήριο της ΝΔ δεν μπορούσε να τον αφομοιώσει. Προσωπικά εκτιμώ ότι χωρίς αυτόν το νόμο, η ΝΔ δεν θα είχε διαρροές προς τα Δεξιά της. Το δε ερώτημα που προκύπτει είναι αν πλέον αυτό το ρήγμα θα γεφυρωθεί ή θα βαθαίνει διαρκώς.

Τέλος, η ΝΔ έχασε, επειδή οι βαρόνοι έπαιξαν άσχημα παιγνίδια εναντίον του Μητσοτάκη κι εναντίον του κόμματος που τους έκανε πρωθυπουργούς, αλλά κι επειδή ακόμη και σημερινά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ήταν απόντα στην προεκλογική περίοδο. Αν εξαιρέσει κάποιος 4-5 υπουργούς, οι περισσότεροι άλλοι χόρτασαν να πίνουν καφέδες, αντί να λιώνουν σόλες υπέρ του κόμματός τους. Οι περισσότεροι έλειπαν ακόμη και από την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός τους στο Σύνταγμα!

Απλά, για την ιστορία να πούμε ότι οι δυο τέως πρωθυπουργοί που αποκαθηλώθηκαν επειδή έχασαν, έκαναν λευκή απεργία όλη τη προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει ούτε καν μια στοιχειώδης δήλωσή τους υπέρ της ΝΔ! Ο δε Σαμαράς έστειλε μήνυμα ότι δεν θα παραστεί στην προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα. Μια συγκέντρωση που τελικά δεν έγινε για να μη δημιουργηθεί εσωστρέφεια και ζήτημα στα αδηφάγα ΜΜΕ. Έχει κι άλλο από Σαμαρά: Πήγε στην Πύλο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, έκανε μια δήλωση 16 λέξεων, χωρίς καμιά αναφορά ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι ποσοστό πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στην Πύλο; 24,93%, σχεδόν πέντε μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο στην Περιφέρεια Μεσσηνίας (30%).

Όσο για τον Καραμανλή; Έδωσε το μήνυμα σε μια δήθεν τυχαία συνάντηση με τη Λατινοπούλου στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα των εκλογών, όπου την είδε μέσα από το αυτοκίνητό του, σταμάτησε, κατέβηκε και έσπευσε να τη χαιρετήσει, στέλνοντας το μήνυμα παντού. Επιπλέον, μια ματιά στα αποτελέσματα της εκλογικής του περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Νομό Σερρών, καταδεικνύει πολλά.  Κρίμα και για τους δυο.

Τώρα, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία καθαρά χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μοναδική μικρή σκόπελος, η προεδρική εκλογή. Το βέβαιο είναι ότι θα δεχθεί πάλι τρικλοποδιές από επιχειρηματικά συμφέροντα και ενεργούμενά τους στην πολιτική, αλλά θα είναι σοφότερος από το προχθεσινό αποτέλεσμα. Θα τα δούμε αυτά, σε συνδυασμό και με τις πρώτες μετεκλογικές κινήσεις.

Προηγούμενο άρθροΜπριάμ μοναστηριακό – Ότι πιο νόστιμο και θρεπτικό
Επόμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στις εθνικές θέσεις