Η Ζαγορά Πηλίου είναι η περιοχή που φημίζεται για τα μήλα της. Τα μήλα τους της ποικιλία Στάρκιν ντελίσιους και τα φυρίκια είναι ΠΟΠ και πολύ νόστιμα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι υπερδραστήριος και από τους πρώτος συνεταιρισμούς της Ελλάδας, με 102 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Εκεί λοιπόν στην πανέμορφη Ζαγορά, το κεφαλοχώρι του Πηλίου, δοκίμασα για πρώτη φορά τα μπουγατσάκια τους καμωμένα με κρέμα μήλου και πήρα την συνταγή.
Η αγαπημένη μου φίλη Νανά, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και ετοιμάζει ελληνικές συνταγές για 3 μεγάλα εστιατόρια εκεί, ανέλαβε να μου ετοιμάσει τα μπουγατσάκια με κρέμα μήλου.
Η αλήθεια είναι ότι με την μαεστρία της κατόρθωσε να τα φτιάξει πιο νόστιμα από ότι τα είχα δοκιμάσει εκεί. Έβαλε κανέλα και τα πασπάλισε με άχνη βανίλιας.
Η συνταγή δική σας…
Μπουγατσάκια Ζαγοράς με κρέμα μήλου
Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef στο εστιατόριο «Η κουζίνα της Μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
10 φύλλα κρούστας
100 γρ βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
150 ml γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
2 φύλλα ζελατίνης ή 50 γρ. σκόνη ζελέ
150 γρ. πουρέ μήλου
Κανέλα σε σκόνη
3 κ.σ. βούτυρο
Για τον πουρέ μήλου
100 γρ. μήλα καθαρισμένα
60 γρ. ζάχαρη καστανή
Κανέλα
Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη
Βανίλια σε σκόνη
Tρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα τον πουρέ μήλου.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα μήλα μαζί με τη καστανή ζάχαρη και την κανέλα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν και ρίχνουμε την σκόνη ζελέ μέχρι να δέσει το μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε τον πουρέ μήλου ανακατεύοντας πολύ καλά να αποκτήσει μια λεία υφή και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ακόμα κανέλα.
Απλώνουμε το πακέτο με τα φύλλα και κόβουμε σε κάθετες λωρίδες.
Βάζουμε μια λωρίδα στον πάγκο και ραντίζουμε με βούτυρο, από επάνω βάζουμε μια δεύτερη λωρίδα φύλλο.
Βάζουμε μιάμιση κουταλιά της σούπας περίπου από το μείγμα στην αρχή της λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο τριγωνικά μέχρι το τέλος.
Αλείφουμε με νερό της άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα.
Στο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα για να μην κολλήσουν τα μπουγατσάκια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170οC στην κατώτερη σχάρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που έχουμε βάλει και βανίλια και σερβίρουμε.