Μόλις τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε τη δύναμη που κρύβει μέσα της η βρώμη, αφού πρόκειται για ένα δημητριακό ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Η βρώμη αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών διαλυτών αλλά και αδιάλυτων.
Οι β-γλυκάνες που είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης. Η βρώμη έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σημαντικής θρεπτικής αξίας σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά.
Στα μπισκότα χρησιμοποιήσαμε αλεύρι βρώμης από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας και της υψηλής περιεκτικότητας σε εδώδιμες ίνες και β-γλυκάνες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3 γρ. β-γλυκανών από βρώμη, πίτυρο βρώμης, κριθάρι, πίτυρο κριθαριού ή από μείγματα των β-γλυκανών σε συνδυασμό με μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.
Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να εντάξουμε στην διατροφή μας τη βρώμη, την πολύτιμη θα έλεγα.
Ζητήσαμε από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, που φημίζεται για το πολυβραβευμένο πρωινό της στο ξενοδοχείο, να μας φτιάξει μπισκότα βρώμης χρησιμοποιώντας μέλι και φουντούκια που αρέσουν στα παιδιά.
Εσείς μπορεί να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με άλλους ξηρούς καρπούς ή ακόμα σταφίδες, berries, ψιλοκομμένα κομματάκια αποξηραμένων φρούτων.
Μπισκότα βρώμης με μέλι και φουντούκια
Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede Γαλαξίδι
Υλικά
1 κιλό αλεύρι βρώμης
150 γρ. αλεύρι μαλακό Νο2
5 γρ. baking powder
400 γρ. μαργαρίνη
200 ml ηλιέλαιο
150 ml εμφιαλωμένο νερό
50 ml χυμό πορτοκαλιού
1κ.γ μαγειρική σόδα
600 γρ. μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
1κ.γ μαγειρική σόδα
1 κ.γ. γαρύφαλο και κανέλα, σε σκόνη
150 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
40 γρ. νιφάδες βρώμης
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την μαργαρίνη και το ηλιέλαιο και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να «αφρατέψουν»
Τότε προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε ελαφρά για λίγο.
Διαλύουμε τη σόδα σε ένα ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλο, το baking powder, το μέλι και το μείγμα της σόδας.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης, το μαλακό αλεύρι, τα φουντούκια, της νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, ρίχνουμε μια κουταλιά από τη ζύμη στο ταψί και απλά λίγο αν θέλουμε την μορφοποιούμε και αραδιάζουμε τα βάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ο C για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε τα μπισκότα από το φούρνο χωρίς να τα σκεπάσουμε για να διατηρηθούν τραγανά.
Αφού κρυώσουν εντελώς τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο και κλείνουμε αεροστεγώς.
Διατηρούνται ολόφρεσκα.