Ο Παρνασσός και η Αγόριανη των πλατανιών, είναι τόποι αγαπημένοι. Ο εθνικός δρυμός του αγέρωχου Παρνασσού κρύβει μια θαυμαστή βιοποικιλότητα και ενέργεια. Η κουζίνα της περιοχής είναι δωρική χωρίς πολλά «φτιασιδώματα», όπως μου έλεγε μια γιαγιά, μαστόρισσα της πίτας, αλλά αυθεντική, φρέσκη και πολύ νόστιμη.
Τα γλυκά τους είναι φρουτένια του κουταλιού αλλά και γαλατένια όπως οι κρέμες και το ριζόγαλο. Ο μπακλαβάς τους είναι απίθανος… νοσταλγική γεύση που εγγράφεται δυνατά στη γευστική μας μνήμη και δεν ξεχνιέται…
Η Αθανασία Καραπανάγου, μια αρχόντισσα, φιλόξενη, γενναιόδωρη και πολύ ευαίσθητη φτιάχνει γλυκά και ζυμαρικά που αγαπάμε ιδιαίτερα. Οι κουραμπιέδες της, η καρυδόπιτα, το γαλακτομπούρεκο, το κανταίφι αλλά και όλα τα γλυκά κουταλιού ξεχωρίζουν.
Ο μπακλαβάς είναι ο αγαπημένος μου όπως και η σπανακοτυρόπιτα.
Της ζήτησα την συνταγή και μου την έδωσε με ένα χαμόγελο… ίσως περηφάνιας.
Θα την βρείτε στην Αγόριανη, πάνω στην πλατεία με τα πλατάνια και μπροστά στο μαγαζί της έχει πολύ όμορφες γλάστρες με τα λουλούδια της που πολύ φροντίζει.
Μπακλαβάς της Ρούμελης
Από την Αθανασία Καραπανάγου, ξακουστή ζαχαροπλάστισσα, Αγόριανη Παρνασσού
Yλικά
18 φύλλα ή 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά
500 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
500 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
11/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. κανέλα και γαρύφαλλα σε σκόνη
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το φινίρισμα
Γαρύφαλλα όσα τα κομμάτια του μπακλαβά
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
2 βανίλιες
1 φέτα λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα ολόκληρα γαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα, αφού το περνάμε με το βούτυρο και ρίχνουμε ένα μέρος της γέμισης.
Συνεχίζουμε και βάζουμε φύλλο και γέμιση μέχρι να τελειώσει.
Στο τέλος βάζουμε 3-4 φύλλα και τα βουτυρώνουμε. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και καρφώνουμε από πάνω 1-3 γαρύφαλλα.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το βούτυρο και τον μπακλαβά και ανακατεύουμε και περιχύνουμε τον μπακλαβά.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. και τον βγάζουμε από τον φούρνο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις βανίλιες και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Από την στιγμή που πάρει βράση σε 3-5 λεπτά έχει δέσει.
Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε στον μπακλαβά που έχει κρυώσει.
Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και σερβίρουμε σε κομμάτια.