Μουστοκούλουρα τραγανά Δαρεμά – Eπικά μουστοκούλουρα

Το σίγουρο είναι ότι σαν τα μουστοκούλουρα του Κώστα Δαρεμά δεν υπάρχουν όσο και αν ψάξετε… εκτός και αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τη αυθεντική συνταγή από τα χειροποίητα μουστοκούλουρα. που μας έδωσε ο ίδιος…για τους φίλους του Emvolos.gr. που βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο Κώστας είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος που επιμένει στην ποιότητα και η γεύση των προϊόντων του είναι αναλλοίωτη διαχρονικά. Ακόμα και σήμερα τα μουστοκούλουρα είναι χειροποίητα, πλάθονται από γυναίκες του Μαρκόπουλου και ζυμώνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα υλικά εξαιρετικά ο μούστος εκλεκτός βιολογικός και το ελαιόλαδο έξτρα παρθένο. Τα μουστοκούλουρα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία … και τα έχουν γευτεί γενιές και γενιές αφού ο φούρνος στέκει στο ίδιο μέρος στη πλατεία Μαρκοπούλου από το 1888.

Ο Κώστας έχει τον δικό του βιολογικό αμπελώνα για να είναι σίγουρος για την εκλεκτή πρώτη ύλη για την περίφημη μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα ή κρασοκούλουρα.  Διαθέτει και οινοποιείο που φτιάχνει τα δικά του κρασιά. Η μητέρα του Κώστα Δαρεμά ήταν εκείνη που ήθελε να συγκεντρώσει όλες τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, οτιδήποτε μπορεί να φτιάξει ο φούρνος.

Τα σταφύλια του βιολογικού αμπελώνα Δαρεμά

Την περίοδο του τρύγου συλλέγονται τα σταφύλια και ο βιολογικός μούστος «γεννιέται» στο οινοποιείο. Βράζεται ελαφρά για να μην υποστεί ζύμωση από ζυμομύκητες και φυλάσσεται στα ψυγεία, για να χρησιμοποιηθεί στα μουστοκούλουρα του Δαρεμά που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα μπαχαρικών και εξαιρετική επίγευση ποιοτικού ελαιόλαδου. Με τον ελληνικό καφέ και το espresso πηγαίνουν θαύμα.

Ο Κώστας Δαρεμάς, μου είπε ότι κομβικό σημείο σε ότι κάνει είναι η ποιότητα, η αγάπη στην παράδοση και το μεράκι. Επιθυμία του διαχρονικά θέλει ο φούρνος του να είναι σημείο αναφοράς διατήρησης της γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Πάντως καθημερινά ο Κώστας επιβλέπει προσωπικά κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής.

Γευστικά ποιήματα Δαρεμά. Μουσταλευριά εξαίσια, μουστοκούλουρα επικά και κρασοκούλουρα που ξετρελαίνουν

Συγκινείται όταν βλέπει τα βλαστάρια των οικογενειών που ήταν πελάτες όταν και εκείνος ήταν μικρός, να έρχονται με τα εγγόνια τους να αναζητούν τα «γευστικά του ποιήματα» από όλη την Αττική και την Ελλάδα… Η χαρά του μεγάλη και η ανταμοιβή των κόπων του ήρθε από τον περίφημο διεθνή οδηγό Michelin, που στο κεφάλαιο για την Αττική «προτρέπει όσους βρεθούν στο Μαρκόπουλο να δοκιμάσουν τα μουστοκούλουρα Δαρεμά»

 Άλλωστε ο Κώστας επιβλέπει προσωπικά τη διαδικασία παρασκευής των κουλουριών και όλα είναι χειροποίητα.

Κώστα σε ευχαριστώ για μια ακόμα φορά που με μύησες σε αυτό τον μυστηριακό κόσμο των αρωμάτων και των γεύσεων από τον αμπελώνα μέχρι τον φούρνο σου.

Μουστοκούλουρα τραγανά

Από τον περίφημο Κώστα Δαρεμά, Αρτοποιείο Μαρκοπούλου Αττικής

Υλικά

1500 γρ. αλεύρι εκλεκτό για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

600 ml μούστος

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

500 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

100 ml brandy ή κονιάκ

2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο

Τα μουστοκούλουρα έτοιμα για φούρνισμα

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τον μούστο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Ο Κώστας Δαρεμάς στον αμπελώνα

Χτυπάμε σε αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Πλάθουμε τα κουλουράκια στρογγυλά ή τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε ακόμα και πλεξούδες.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε απόσταση μεταξύ τους τα μουστοκούλουρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και βάζουμε σε σχάρα τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν χωρίς να καλύψουμε για να μείνουν τραγανά.

Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί στρωμένο με ρυζόχαρτο.