Μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι – Νηστίσιμα και ωφέλιμα

Κουλούρια που γίνονται εύκολα, είναι πολύ νόστιμα δεν έχουν ζάχαρη αλλά είναι φτιαγμένα με υλικά που ενδυναμώνουν τον οργανισμό μας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πετιμέζι είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών A, Β, C καλίου μαγνησίου μαγγανίου, φωσφόρου αλλά και σιδήρου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική  δράση. Τελευταία επανέκαμψε δυναμικά και κέρδισε την καρδιά μας. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στα Βυζαντινά χρόνια το πετιμέζι ήταν το μόνο γλυκαντικό μαζί με το μέλι που χρησιμοποιούσαν για την Παρασκευή των γλυκών αφού η ζάχαρη δεν ήταν ακόμα γνωστή. Το πετιμέζι χρησιμοποιούσαν στην Κρήτη σαν βασικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης και οι Μικρασιάτισες γλύκαιναν τα ροφήματά τους και τα γλυκά τους και την κρέμα γάλακτος.

Ένα ακόμα συστατικό που χρησιμοποιούμε είναι ο χυμός φρέσκου πορτοκαλιού που πλημμυρίζει βιταμίνη C και βέβαια ελαιόλαδο και κανέλα.

Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή που θα κάνει γλυκιά την παραμονή σας στο σπίτι.

Μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι 2

Μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι

Από τη Ραλλού Γαβριήλ, Θεσσαλονίκη

Υλικά

600 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

1  κ.γ. μπέικιν πάουντερ

180 ml ελαιόλαδο

250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

340 γρ. πετιμέζι

Μισή κ.γ. σόδα

1 ½  κ.γ. κανέλα

¼  κ.γ. γαρίφαλο

Μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ελαιολάδου.

Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά.

Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να «πάρει» όλο το αλεύρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, λαδερή και σφιχτή και να ξεκολλά από τα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά.

Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε κάποια απόσταση μεταξύ τους τα μουστοκούλουρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο δεν πρέπει να είναι τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 17-03-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 17 Μαρτίου 2020