Μουστοκούλουρα της Σιάτιστας …παραδοσιακή γεύση της πανέμορφης Σιάτιστας

Μουστοκούλουρα

Συντροφεύει το τσάι τα χειμωνιάτικα απογεύματα και βράδια που συνήθως μαζεύονται σε ένα σπίτι έτσι για κουβέντα…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το πετιμέζι που χρησιμοποιούν είναι εξαιρετικής ποιότητας όπως και τα καρύδια αλλά και λιαστό κρασί ντόπιο. Στην Σιάτιστα συνήθιζαν να φτιάχνουν γλυκά με παράγωγα του αμπελιού. Το αποτέλεσμα ενθουσιάζει.

Η κυρία Αργυρώ Τσιαούση είναι μαστόρισσα στα παραδοσιακά γλυκά και κυρίως σε αυτά που χρησιμοποιεί μέλι από το δικό τους αφού ο γιός της είναι μελισσοκόμος και το μέλι του γευστικός θησαυρός.

Η συνταγή δική σας.

Μουστοκούλουρα Σιάτιστας

Από την Aργυρώ Τσιαούση, Σιάτιστα

Υλικά

2 φλιτζάνια τσαγιού μούστο ή πετιμέζι

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

4 κ.σ. μέλι ντόπιο

1 ½ φλιτζάνι αλυσίβα

2 κ.γ. σόδα φαγητού

1 φακελάκι μπέικιν

Μισό ποτηράκι γλυκό κρασί ή κονιάκ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο πάρει»

Κανέλα σε σκόνη

½ κ.γ. γαρύφαλο σε σκόνη

120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κομμάτι φλούδα λεμονιού

Μουστοκούλουρα της Σιάτιστας 1Τρόπος παρασκευής

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με την φλούδα λεμονιού.

Σε ένα ποτηράκι ρίχνουμε την σόδα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η σόδα.

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, τον μούστο, την ζάχαρη, το μέλι, το μίγμα της σόδας και ζυμώνουμε δυνατά.

Αμέσως φτιάχνουμε το κασταλάι, την αλυσίβα στην ντοπιολαλιά ανακατεύοντας καλά 1 κ.γ. στάκτη σε 1 ½ φλιτζάνι νερό.

Προσθέτουμε στο μπολ το ζεστό ελαιόλαδο, την αλυσίβα και πάλι σιγά σιγά το υπόλοιπο ζεστό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις το ελαιόλαδο χλιάνει αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην αφήνει «λάδια» στα χέρια μας.

Την τελευταία στιγμή προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα καρύδια και ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και με ένα κουπάτ δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε σε κάποια απόσταση τα μουστοκούλουρα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα και αν θέλουμε στολίζουμε με καρύδια.

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε γυάλα ή μεταλλικό κουτί

Προηγούμενο άρθροΝέοι νευρώνες αναπτύσσονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο έως τα βαθιά γεράματα, αλλά πολλοί λιγότεροι στην περίπτωση Αλτσχάιμερ
Επόμενο άρθροΣεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο, κοντά σε Ιτέα-Γαλαξείδι