Μοσχάρι λεμονάτο με μανιτάρια και μακαρόνια – Μούρλια γεύση

Αγαπημένο φαγητό βάλσαμο, που σου ζεσταίνει την καρδιά όπως λέει η Έφη, η φίλη μου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η ποιότητα του κρέατος μετράει πολύ ώστε να είναι μαλακό και νόστιμο. Η σάλτσα πρέπει να δέσει σωστά και στο τέλος μπορούμε να το πασπαλίσουμε με το αγαπημένο μας χαρμάνι τυριών. Αν θέλουμε για διάφορους λόγους να αποφύγουμε το τυρί μπορούμε να το πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Το μοσχαράκι θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο αν χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία άγριων μανιταριών που τα βρίσκουμε στα delicatessen αφυδατωμένα, οπότε τα βάζουμε στο νερό για 1 ώρα και μπορούμε να βράσουμε τα μακαρόνια και σε αυτό το νερό των μανιταριών. Όλα τα αρώματα του δάσους στο πιάτο μας.

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μακαρόνια με χειροποίητα ζυμαρικά όπως στριφτάρια, ταλιατέλες, φλωμάρια.

Η συνταγή είναι αγαπημένη μου και μου την έδωσε η γιαγιά μου.

Μοσχάρι λεμονάτο με μανιτάρια και μακαρόνια

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μπουκιές

350 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.σ κορν φλάουρ

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρέας 5 λεπτά από κάθε πλευρά και γυρίζουμε με τη λαβίδα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε τα μανιτάρια, το αλάτι, τα πιπέρια και ανακινούμε το τηγάνι.

Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 8 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά γιατί τα μανιτάρια βγάζουν και τα δικά τους.

Πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και «σβήνουμε»  με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί σχεδόν το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας για 40  λεπτά.

 Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο, ελέγχοντας κατά διαστήματα την ποσότητα του νερού.

Παράλληλα σε βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και αμέσως τα μακαρόνια που τα βράζουμε al dente και τα σουρώνουμε.

Πριν κατεβάσουμε το μοσχάρι από τη φωτιά με κουτάλα παίρνουμε λίγο από το ζουμί του φαγητού, το βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας με το σύρμα για να μην σβολιάσει.

Το ρίχνουμε στο φαγητό ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και διακοσμούμε με ένα φρέσκο αρωματικό επιλογής μας.