Mαρμελάδα Ροδάκινο και Βερίκοκο της Χρυσούλας – Αρώματα καλοκαιρινά για όλο το χρόνο

Mαρμελάδα Ροδάκινο και Βερίκοκο της Χρυσούλας - Αρώματα καλοκαιρινά για όλο το χρόνο

Τα ροδάκινα τον Ιούλιο είναι στα καλύτερά τους, έτσι είναι η καλύτερη εποχή να φτιάξουμε μαρμελάδες, όταν αυτά είναι αρκετά ώριμα και αρωματικά. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Χρυσούλα Παπαλέξη, στο πανέμορφο Γαλαξίδι διευθύνει το ξενοδοχείο Ganimede, που φημίζεται για το πρωινό της.

Αξίζει να απολαύσουμε αυτή τη γαστρονομική εμπειρία…

Δοκίμασα τις μαρμελάδες της και μου άρεσαν πολύ, έτσι ζητήσαμε από τη φίλη Χρυσούλα, να μας δώσει τη συνταγή.

Τα ροδάκινα μπορούμε να τα καθαρίσουμε ή να αφήσουμε με τη φλούδα. Μια ακόμα ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε και βερίκοκα μειώνοντας τη ζάχαρη αφού εκείνα είναι πιο γλυκά.

Αν θέλουμε βάζουμε ακόμα λιγότερη ζάχαρη ή ακόμα την αντικαθιστούμε με στέβια.

Μπορούμε έτσι να κλείσουμε τα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού σε ένα βάζο και να τα έχουμε όλο το χρόνο.

Διατηρούνται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και όταν τα ανοίξουμε φυλάσσονται στο ψυγείο.

Πάντως αυτή την εποχή η Χρυσούλα εκτός από τα μαθήματα μαγειρικής που κάνει σε ξένους, «τρέχει» και το ξενοδοχείο της και φτιάχνει και τις μαρμελάδες και τα τσάτνευ γιατί όπως έλεγε η γιαγιά μου, «κάθε πράγμα στον καιρό γίνεται…»

 Mαρμελάδα Ροδάκινο και Βερίκοκο της Χρυσούλας

Aπό την Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

Υλικά 

2 κιλά ροδάκινα

1 κιλό βερίκοκα

2 κιλά  ζάχαρη κρυσταλλική

25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

ξύσμα από ένα λεμόνι

Τρόπος Παρασκευής 

Πλένουμε τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, βγάζουμε τα κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μπορούμε να τα καθαρίσουμε ή αν θέλουμε μια διαφορετική πινελιά τα αφήνουμε με τη φλούδα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το τζίντζερ και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά και την αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα διαρκώς, προσπαθώντας να αγγίξουμε τον πάτο της κατσαρόλας.

Επίσης προσθέτουμε το θερμόμετρο ζάχαρης εάν υπάρχει η δυνατότητα. Όταν η μαρμελάδα πιάσει τους 105ο, τότε  είναι έτοιμη.

Επίσης μπορεί να γίνει και το τεστ στο πιάτο που έχουμε βάλει στην κατάψυξη. Για δούμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν έχει δηλαδή δέσει σωστά, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει.

Χαράζουμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας, ένα δρομάκι όπως έλεγε η γιαγιά μου. Αν η γραμμή παραμείνει ανοικτή η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε μερικά λεπτά εκτός φωτιάς την κατσαρόλα με την μαρμελάδα,  για να σταματήσει ο βρασμός, ανακατεύοντας συνεχώς. Γεμίζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος του βάζου. Κλείνουμε ερμητικά και τα αναποδογυρίζουμε με το καπάκι προς τα κάτω.

Τα αφήνουμε όλη νύχτα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.