Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γλυκάκι με άρωμα καλοκαιρινό. Πρωτότυπο αφού την ντομάτα την έχουμε συνηθίσει στις σαλάτες, τις σάλτσες και στο φαγητό. Στα Δωδεκάνησα όμως συναντάμε τα ντοματάκια του στην γλυκιά τους εκδοχή και πολύ μας άρεσαν.

Με την Νάνσυ στην κουζίνα τα φτιάξαμε και ήταν μούρλια. Εμείς σας δίνουμε την συνταγή εσείς βάζετε τα υλικά και την αγάπη σας.

ντοματάκι γλυκό του κουταλιού 3

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού

Από την Νάνσυ Καρανικόλα του ξενοδοχείου Marilen, ΄Αλιντα Λέρου

Υλικά

 1.250 γρ. ντοματάκια Κώτικα ή μικρά πομοντόρο

 1.250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

 3 στικ βανίλιας ή βανιλίνες

 20 αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα

 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

 1 ξυλάκι κανέλα ή γαρύφαλλα

ντοματάκι γλυκό του κουταλιού 2

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα ντοματάκια σε νερό για 1 λεπτό τα στραγγίζουμε και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα.

Τα ξεφλουδίζουμε με μαχαιράκι και αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια.

ντοματάκι-γλυκό-1Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με 250 γρ. ζάχαρη και τις αφήνουμε για 24 ώρες να σφίξουν.

Στα υγρά που βγαίνουν από τις ντομάτες προσθέτουμε το νερό και το βράζουμε σε κατσαρόλα με την υπόλοιπη ζάχαρη προσθέτοντας την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ανακατεύουμε μέχρι να «δέσει».

Γεμίζουμε κάθε ντοματάκι με ένα αμύγδαλο.

Βάζουμε τα ντοματάκια στο σιρόπι της ζάχαρης και τα βράζουμε για 3 λεπτά.

Τα κατεβάζουμε από την φωτιά.

Αφήνουμε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα και το πρωί προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και την βανίλια.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο και γεμίζουμε με αυτό τα αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία στο φούρνο στους 50οC για 1 ώρα.

Κλείνουμε σφιχτά και αναποδογυρίζουμε για μια νύκτα.

Διατηρούνται σε ντουλάπι σε δροσερό μέρος όλο τον χρόνο.

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
Επόμενο άρθροΓια την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – Γράφει ο Δρ. Σίμος Ανδρονίδης