Κεφτεδάκια μαμαδίστικα της Λενιώς – Εγγυημένη γεύση νοσταλγική

Κεφτεδάκια μαμαδίστικα της Λενιώς - Εγγυημένη γεύση νοσταλγική

Τα κεφτεδάκια είναι βαθιά χαραγμένα στο DNA των ελλήνων. Υπάρχουν πολλές εκδοχές και ο καθένας μας αναπολεί τα κεφτεδάκια της μαμάς του.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το μυστικό για να πετύχουν είναι καλή ποιότητα κρέατος και το δυνατό ξύδι ώστε να «σπάσουν» οι ίνες. Το προζυμένιο ψωμί με το γάλα δίνει νοστιμιά ιδιαίτερη και το φρέσκο αυγό δένει τη ζύμη. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και ελάχιστο κύμινο.

Αν γλυτώσουν τα κεφτεδάκια και μείνουν κάποια για την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερα.

Η συνταγή δική σας.

Κεφτεδάκια μαμαδίστικα της Λενιώς

Υλικά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη στον τρίφτη

3 κ.σ. ξύδι από κρασί

1 φρέσκο αυγό

Ρίγανη ή θρούμπι

1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι θαλασσινό

3 φέτες ψωμί προζυμένιο, μπαγιάτικο

1 ποτήρι γάλα

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αλεύρι

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε με γάλα. Το στύβουμε καλά μέσα στις παλάμες μας.

Αλείφουμε ελαιόλαδο ένα μπολ και βάζουμε μέσα τον κιμά. Ανοίγουμε στην μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ξίδι, τα κρεμμύδια, το αυγό, την ντομάτα, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το ψωμί.

Ζυμώνουμε καλά τον κιμά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια και βάζουμε τον κιμά για 3 ώρες στο ψυγείο.

Πλάθουμε τους κεφτέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους αφήνουμε για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τινάζουμε πριν τους βάλουμε στο τηγάνι.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε πρέπει να καλύπτουμε τον μισό κεφτέ. Τηγανίζουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά με λαβίδα.

Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κεφτέδες μας.