Moναστηριακή χταποδόσπουπα – Γεύση μοναδική … της Σαρακοστής

Moναστηριακή χταποδόσπουπα

Μια γευστική δημιουργία που «γράφει» δυνατά … και συχνά ανακαλείται στην γευστική μου μνήμη.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αγαπημένη μας φίλη Νανά Γκαμπούρα, πολυβραβευμένη chef  έχει μελετήσει πολλά χρόνια τη μοναστηριακή κουζίνα αφού μαθήτευσε πολλά χρόνια δίπλα στον Πατέρα Επιφάνιο αλλά και πολλές χαρισματικές μοναχές της Μακεδονίας.

Η χταποδόσουπα με φάβα και λαχανικά που φτιάχνει περίτεχνα κάθε φορά που μου την ετοιμάζει με ενθουσιάζει… γιατί έχει άρωμα, χρώμα και φρεσκάδα της θάλασσας και της γης.

Παρόλο που η συνταγή της είναι μυστικό επτασφράγιστο την «εξομολογείται» στους διαδικτυακούς φίλους του Έμβολου σε όλο τον κόσμο…

Moναστηριακή χταποδόσπουπα 1

Μοναστηριακή Χταποδόσουπα με φάβα και λαχανικά

Από την πολυβραβευμένη Νανά Γκαμπούρα executive chef εστιατόριο « Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Υλικά

1 χταπόδι  2 κιλά  και πάνω

2 φύλλα δάφνης

3 καρότα, κομμένα σε κύβους

2 πατάτες, κομμένες σε κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Αλάτι θαλασσινό

500 γρ. φάβα Φενεού

1 κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο ολόκληρο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Η πολυβραβευμένη chef με τις γευστικές δημιουργίες από το βιβλίο Μαγειρική του Αγίου Όρους του Πατέρα Επιφάνιου
Η πολυβραβευμένη chef με τις γευστικές δημιουργίες από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” του Πατέρα Επιφάνιου

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε  το χταπόδι σε νερό με ένα φύλλο δάφνης που κοχλάζει.

Το σιγοβράζουμε για 2 ώρες και αφού βράσει κρατάμε το ζωμό του και αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει.  Με κοφτερό μαχαιράκι  ψιλοκόβουμε το χταπόδι και το αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα σε κατσαρόλο βράζουμε για 2 ώρες τη φάβα με το κρεμμύδι.

Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στην κατσαρόλα βάζουμε το 2 λίτρα από το ζωμό του χταποδιού και την φάβα και ανακατεύοντας καλά την αφήνουμε να σιγοβράσει  για λίγο και έτσι δημιουργούμε τη βάση της σούπας μας.

Σε κατσαρόλα βράζουμε σε νερό με ένα φύλλο δάφνης τα κυβάκια της πατάτας και του καρότου.

Σε κάθε πιάτο βάζουμε ένα τσέρκι ή φορμάκι με τα λαχανικά από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του χταποδιού και το φρέσκο κρεμμυδάκι και γύρω ρίχνουμε το ζωμό της σούπας.

Βγάζουμε το τσέρκι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΦράουλες χωρίς φυτοφάρμακα, με τη βοήθεια… μανιταριών, από τις πλαγιές του Βερτίσκου
Επόμενο άρθροΑγιορείτικοι ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου – Νοστιμιές νηστίσιμες