Αγιορείτικοι ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου – Νοστιμιές νηστίσιμες

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μοναδική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας και μπορούμε να διανθίσουμε την κουζίνα μας με νοστιμιές. Η μοναστηριακή κουζίνα μας δίνει λύσεις αφού η φαντασία των μοναχών σε συνδυασμό με αγνά υλικά τους βοηθά να δημιουργούν πιάτα υγιεινά που χαρίζουν ενδυνάμωση στον οργανισμό τους, ώστε να μπορούν να αντέξουν τις μεγάλες περιόδους νηστείας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο πολυγραφότατος Πατέρας Επιφάνιος, ο περίφημος Αγιορείτης μοναχός που εκτός από αρχιμάγειρας είναι και οινοποιός και τα κρασιά του να διακρίνονται στους πλέον έγκριτους διαγωνισμούς μας «χαρίζει» τη συνταγή του για τους ταραμοκεφτέδες.

Απίθανες συνταγές του μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του,  «Μαγειρική του Αγίου Όρους» που έχει μεταφραστεί σε πολλές άλλωστε γλώσσες.

Με τον Πατέρα Επιφάνιο η φιλία μας κρατά χρόνια … και κάθε φορά που τον συναντώ «πετάω» από τη χαρά.

Η συνταγή δική σας ….

Αγιορείτικοι ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου 1

Αγιορείτικοι Ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου

Υλικά

500 γρ. ταραμά λευκό

1 κιλό μυρώνια ψιλοκομμένα

1 κιλό καυκαλήθρες ψιλοκομμένες

Μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

Μισό κ.σ. κορν φλάουρ

4 κρεμμυδάκια φρέσκα,  ψιλοκομμένα

1 πράσο μόνο το λευκό μέρος,  ψιλοκομμένο

10 κ.σ. αλεύρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Φυλλαράκια αρωματικών

Αγιορείτικοι ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου 1

Τρόπος Παρασκευής

Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και μόλις «μαραθούν» τα βγάζουμε σε πιάτο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα αρωματικά χόρτα και τα ανακατεύουμε.  Προσθέτουμε και τα  πράσα με τα κρεμμυδάκια που έχουμε σοτάρει  και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κορν φλάουρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα και τέλος προσθέτουμε τον ταραμά που έχουμε χτυπήσει λίγο με το σύρμα.

Αγιορείτικοι ταραμοκεφτέδες του Πατέρα Επιφάνιου 3
Ο πατέρας Επιφάνιος με την δημοσιογράφο του emvolos.gr Σίσσυ Νίκα

Κρατάμε και λίγο χτυπημένο ταραμά για να το βάλουμε σαν βάση να σταθούν οι ταραμοκεφτέδες μόλις τους σερβίρουμε.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Το βγάζουμε το αφήνουμε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε τους ταραμοκεφτέδες.

Βρέχοντας τα χέρια μας με ούζο πλάθουμε τους ταραμοκεφτέδες  στο σχήμα που θέλουμε.

Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τους τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές  γυρίζοντάς τους με λαβίδα.

Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε σε πιάτα βάζοντας σαν βάση λίγο ταραμά , πάνω τους ταραμοκεφτέδες και στρώνουμε και λίγα φυλλαράκια αν θέλουμε.

Προηγούμενο άρθροMoναστηριακή χταποδόσπουπα – Γεύση μοναδική … της Σαρακοστής
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Η λύση στη θεραπεία του καρκίνου θα δοθεί μέσα από την ανοσοθεραπεία, υποστηρίζουν επιστήμονες