Ήρθε η ώρα για το γλυκό των Χριστουγέννων! Και αυτό δεν είναι άλλο από τα υπέροχα και πεντανόστιμα μελομακάρονα.
Τραγανά από έξω και ζουμερά από μέσα.
Μελομακάρονα το αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό κάθε ηλικίας…
Μελομακάρονα
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε για τα μελομακάρονα:
Υγρά υλικά:
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Στερεά Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
Για το σιρόπι μας, θα χρειαστούμε:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
3 στικς κανέλας
3 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Έξτρα υλικά για το ντεκόρ:
Μέλι και
Ψιλοκομμένα καρύδια
Και για τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα, θα χρειαστούμε:
250 γρ. μαύρη κουβερτούρα
100 γρ. λευκή σοκολάτα
Τα οποία τα έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες περίπου.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υγρά υλικά δηλαδή τον χυμό, τα λάδια και όλα τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Στη συνέχεια σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά μας.
Μετά ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι να απορροφηθεί καλά το αλεύρι μας.
Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και το βάρος κάθε μελομακάρονου να είναι 30 με 40 γρ. περίπου. Βγαίνουν περίπου 60 μελομακάρονα.
Ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά περίπου στους 180 – 190 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βουτάμε ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.
Βάζουμε σε Χριστουγεννιάτικες πιατέλες τα μελομακάρονα και προσθέτουμε μέλι και τριμμένα καρύδια.
Γίνονται εκπληκτικά.
Καλή σας επιτυχία και Καλές Γιορτές!