Τα μελομακάρονα «ευλογία» του Πατέρα Δοσίθεου, της μονής Τατάρνας της Ευρυτανίας, που μας ετοίμασε ήταν τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.
Αρωματικά, τραγανά και πολύ νόστιμα. Ο Πατέρας Δοσίθεος είναι περίφημος μάγειρας μοναστηριακής κουζίνας και έχει γράψει βιβλία μαγειρικής που θεωρούνται Βίβλος της μοναστηριακής μαγειρικής.
Το μοναστήρι πανέμορφο δίπλα στη Λίμνη των Κρεμαστών και η διαδρομή από το Καρπενήσι μέχρι τη Λίμνη είναι «εξαιρετικού φυσικού κάλους» με τα διάσπαρτα χωριουδάκια και τα αρμονικά τοπία έχει στροφές φιδίσιες.
Λίγο πιο πέρα, η γέφυρα της Επισκοπής προσφέρει το καλύτερο φωτογραφικό σποτ για τη λίμνη που χαρίζει το απόλυτο ρηλάξ και γεύσεις της λίμνης, πέστροφες, μανιτάρια αλλά και βουνίσιο τυρί τσαλαφούτι.
Μελομακάρονα Μοναστηριακά
Από τον Ηγούμενο πατέρα Δοσίθεο, Μονή Τατάρνας
1 κιλό αλεύρι
1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
450 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
150 γρ. ζάχαρη ψιλή
200 γρ. σπασμένη καρυδόψιχα
Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι του κρασιού αλυσίβα
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα
1 ½ κ.σ. κανελλογαρύφαλλα τριμμένα
Για το πασπάλισμα
250 γρ. καρύδι τριμμένο
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια μέλι ελάτης
3 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κομμάτι φλούδα
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθιά λεκάνη χτυπάμε για αρκετή ώρα το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια. Αφού ανακατευθούν καλά, αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι λίγο λίγο και στο τέλος βάζουμε τα καρύδια.
Ζυμώνουμε δυνατά και όταν η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας η ζύμη είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να σκάει ούτε να απλώνει.
Μετά κόβουμε από τη ζύμη κομματάκια ισομεγέθη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Τα πατάμε και τα περνάμε την επιφάνειά τους με τον τρίφτη του τυριού για να πάρει σχέδιο και τα αραδιάζουμε στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν επάνω και κάτω και τα βγάζουμε από τον φούρνο χωρίς να τα σκεπάσουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το χυμό και την φλούδα λεμονιού και στο τέλος ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Βουτάμε στο σιρόπι που βράζει τα μελομακάρονα με τρυπητή κουτάλα.
Τα βγάζουμε γρήγορα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Μικρά μυστικά
Η αλυσίβα γίνεται με καθαρή στάχτη, βράζουμε 3 κουταλιές με νερό και την αφήνουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες και χρησιμοποιούμε το νερό χωρίς τη στάχτη. Μυστικά της Ελλάδας του χθες…