Από τα ωραιότερα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά. Γεύση ονείρου που κατατάσσεται στις υπερτροφές… Ζυμωμένο με αγνά υλικά μέλι και καρύδι.
Τα καρύδια δεν είναι απλά ένας ξηρός καρπός αλλά ένας καρπός ζωής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα καρύδια είναι τροφή με υψηλή διατροφική αξία πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα κυρίως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και βιταμίνες Β6, Ε. Τέλος είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μας χαρίζουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Έτσι τα καρύδια αποτελούν ασπίδα για το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν το διαβήτη, αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο και χαρίζουν καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν.
Το δεύτερο συστατικό του μελοκάρυδου το μέλι θεωρείται διαχρονικά εθησαυρός για την υγεία και την αρμονία σώματος και νου. Μελοκάρυδο λοιπόν ένας γευστικός θησαυρός.
Θεωρείται το μόνο γλύκισμα που εκτιμούσαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που επανεκτιμήθηκε και επέστρεψε θριαμβευτικά όχι μόνον στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην κουζίνα μας.
Βέβαια στα νησιά το συνηθίζουν πολύ το καλοκαίρι και όχι μόνον. Πάντως στην Τήνο δοκίμασα το καλύτερο από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Λεωνίδα Χάλαρη που φτιάχνει γλυκά με γνώμονα την ποιότητα. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του «το μυστικό για να φτιάξουμε το μελοκάρυδο είναι η ποιότητα των υλικών. Τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι που θα διαλέξετε εκλεκτό γιατί αλλιώς η γεύση δεν θα είναι αστεράτη». Πραγματικά ενθουσιάστηκα γιατί πρώτη φορά ο Λεωνίδα δίνει συνταγή του … αλλά η φιλία μας με την σύζυγό του και με εκείνον που είναι πρωτοπόρος κρατάει χρόνια και πολύ τον ευχαριστώ.
Το αριστούργημα της γεύσης το φωτογράφησα δίπλα στο έργο του σπουδαίου Τήνιου μαρμαρογλύπτη Νίκου Δεσύπρη, γιατί η γαστρονομία είναι πολιτισμός και τέχνη.
Μελοκάρυδο
Από τον Λεωνίδα Χάλαρη, περίφημο ζαχαροπλάστη της Τήνου
Υλικά
1 κιλό καρύδι καθαρισμένο καλά
1 κιλό μέλι θυμαρίσιο
150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Για το πασπάλισμα
250 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο ή καστανή ζάχαρη
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι για λίγο.
Σπάμε την καρυδόψιχα στη μέση και λίγο παραπάνω γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το κομμάτι καρυδιού τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση.
Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια στο μέλι και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθουμε το μελοκάρυδο δίνοντας το σχήμα που θέλουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Εμείς το κάναμε ρολό.
Ρίχνουμε στον πάγκο ψιλοτριμμένο καρύδι και ρολάρουμε το μελοκάρυδο πάνω στα τρίμματα για να κολλήσουν.
Το τυλίγουμε και σε ζελατίνη ή ειδικό χαρτί ζαχαροπλαστικής για να διατηρείται φρέσκο.
Αν θέλουμε αντί για το ψιλοκομμένο καρύδι εξωτερικά το πασπαλίζουμε και με καστανή ζάχαρη ή χρωματιστή φτιαγμένη από φρούτα.