Μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και αρωματικά – Ο τέλειος μεζές για ούζο ή κρασί

Η Βασούλα είναι εξαιρετική επιστήμων αλλά και μαγείρισσα από τις λίγες… Η επίσκεψη στο σπίτι της πάντα συνοδεύεται από γευστικές εκπλήξεις άλλοτε της στιγμής και άλλοτε εξαφανίζεται όλο το πρωινό στην κουζίνα και ετοιμάζει μοναδικές γευστικές δημιουργίες για το μεσημεριανό.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα ρολάκια μελιτζάνες είναι απίθανα… η συνταγή έχει ταξιδέψει από την Πάτρα, που μένει η Βασούλα μέχρι τον Καναδά και βέβαια δεν θα μπορούσα να μην στις παρουσιάσω…Κάθε φορά προσθέτει και διαφορετικά τυριά έτσι για την αλλαγή. Θυμάμαι κάποια φορά είχε βάλει μέσα στα τυράκια και μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένα και ήταν μαγικά… κάποια άλλη φορά ψιλοκομμένο κοτόπουλο με μουστάρδα. Αρκεί να έχετε φαντασία και θα δημιουργήσετε και εσείς τα δικά σας ρολάκια μελιτζάνας.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο τραπέζι της νοιώθω αυτή την αγάπη της Βασούλας και την φροντίδα για όλους μας. Ξέρει να περιποιείται και χαίρεται να μας ευχαριστεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Εάν η Βάσω δεν ήταν γιατρός θα μπορούσε να είναι chef και πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας. Εμείς οι φίλοι της της απονέμουμε επάξια αυτόν τον τίτλο.

Μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και αρωματικά

Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου, ιατρό και δεινή μαγείρισσα

Υλικά

5 μελιτζάνες αργείτικες, μέτριες

250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

100 γρ. ανθότυρο ή ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί

1 κ.σ. τυρί ροκφόρ ή μπλε τυρί

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι ούζο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη και βασιλικό

1 κ.γ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

 Μισή κ.γ μαραθόσπορο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε τις δύο άκρες.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πάνω και κάτω τις άκρες και στη συνέχεια κόβουμε κάθετες φέτες λεπτές τις μελιτζάνες.

Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 40 λεπτά και κατόπιν τις βάζουμε στο σουρωτήρι.

Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει εντελώς τις σκουπίζουμε με χαρτί.

Τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς με λαβίδα και από τις δύο μεριές.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα και το ροκφόρ και με το πιρούνι τα «σπάμε» καλά μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε το ανθότυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη με τον βασιλικό, το σχοινόπρασο, το μαραθόσπορο, το αλάτι, τα πιπέρια και τέλος περιλούζουμε με το ούζο.

Λιώνουμε με το πιρούνι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στην άκρη κάθε φέτας μελιτζάνας βάζουμε μια γενναία κουταλιά από το μείγμα των τυριών με τα αρωματικά και τυλίγουμε προσεκτικά.

Βάζουμε τα ρολά μελιτζάνας σε μια πιατέλα και αφού τα σκεπάσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή ακόμα και με μια κουταλιά ζεστή σάλτσα ντομάτας.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε ακόμα και το πιάτο με πάπρικα έτσι για μια ξεχωριστή πινελιά.