Μαρμελάδα κορόμηλο με τζίντζερ και αστεροειδή γλυκάνισο – Εξωτική γεύση φρεσκάδας

Τέτοια εποχή οι κορομηλιές της Χρυσούλας, στο Γαλαξίδι,  είναι γεμάτες κορόμηλα άλλες βγάζουν πορτοκαλί, άλλες κίτρινα και άλλες αυτή την ποικιλία σε χρώμα κοκκινοπορτοκαλί.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα κορόμηλα μου αρέσουν πολύ και οι μαρμελάδες που απολαμβάνουμε στο απίθανο πρωινό στο ξενοδοχείο της Χρυσούλας «χαρίζουν» αυτή την υπέροχή γεύση που ξετρελαίνει. Η Χρυσούλα δίνει και κάποιες εξωτικές πινελιές με μπαχαρικά και τζίντζερ που κάνει τις μαρμελάδες της ονειρικές…

Μου αρέσει πολύ και η όλη διαδικασία. Προχθές πρωί πρωί πήγαμε με τη Χρυσούλα μαζέψαμε κορόμηλα και γυρίζοντας στο ξενοδοχείο φτιάξαμε τη μαρμελάδα.

Σήμερα την απόλαυσα σε φέτες χωριάτικου προζυμένιου ψωμιού και μια κούπα από το δικό μου μίγμα βοτανιών, τσάι βουνού, μέντα και μπαχαρικά … Η Χρυσούλα προτίμησε καφέ με άρωμα σοκολάτας…

Αύριο σκέφτηκα πάνω στη μαρμελάδα να βάλω αμυγδαλόψυχα γιατί μάζεψα κάτι αμύγδαλα τρέλα, βιολογικά και ελληνικά που τα ξεχωρίζουμε από τη μυτερή μυτούλα τους και είναι πολύ ωφέλιμα.

Κάθε φορά η Χρυσούλα μου χαρίζει μαρμελάδες και εγώ τις κρύβω στο ντουλάπι της κουζίνας μου και τις αξιοποιώ τα χειμωνιάτικα πρωινά αφού «αιχμαλωτίζοντας» τα αρώματα του καλοκαιριού ξεκινώ ευχάριστα την ημέρα μου, με όμορφες αναμνήσεις… περιμένοντας να έρθει το επόμενο καλοκαίρι με τη θαλασσινή αύρα και τα αρώματα των φρούτων…

Η συνταγή δική σας

Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

2 κιλά κορόμηλα, ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια

1κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε προσεκτικά τα κορόμηλα και βγάζουμε τα κουκούτσια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κορόμηλα με 100 ml νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας.

Η Χρυσούλα Παπαλέξη “επί τω έργω”

Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το τζίντζερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συχνά για να μην μας κολλήσει.

Χρησιμοποιώντας το θερμόμετρο ζάχαρης, μόλις πιάσει τους 105ο  αποσύρουμε από την φωτιά .

Αφήνουμε την μαρμελάδα να “σταθεί ¨ανακατεύοντας συχνά ώστε να απομακρυνθούν τυχόν αφροί.

Αφαιρούμε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και στη συνέχεια γεμίζουμε ξέχειλα, τα αποστειρωμένα βάζα.

Στην συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν για μια νύχτα.

Διατηρούμε τα βάζα με τις μαρμελάδες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Εννοείται ότι όταν τις ανοίξουμε διατηρούνται στο ψυγείο.