Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνα – Μια μακαρονάδα που ξετρελαίνει

Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνα

Γεύση ξεχωριστή η αγαπημένη σε όλους μακαρονάδα με κιμά εμπλουτισμένη με γεύση μελιτζάνας και πασπαλισμένη με ένα χαρμάνι ελληνικών τυριών πικάντικων που σίγουρα θα αγαπηθεί. Έτσι είναι μια ευκαιρία και τα παιδιά μας που δεν τρώνε εύκολα την μελιτζάνα να την κρύψουμε μέσα στα τυριά.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η μελιτζάνα είναι πολύ ωφέλιμη αφού είναι πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και φυτικές ίνες και γεύση ξεχωριστή. Άλλωστε είναι ένα λαχανικό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στο Λεωνίδιο που παράγονται οι τσακώνικες μελιτζάνες και στο Άργος οι αργείτικες γίνονται στα μέσα του καλοκαιριού φεστιβάλ και παρουσιάζονται πολλοί τρόποι έκφρασης της μελιτζάνας σε συνταγές.

Το μυστικό της μελιτζάνας για να μην έχει αυτή την πικράδα που την διακρίνει και να γλυκίσει λίγο είναι να τρίψουμε τις φέτες της με αλάτι και να την αφήσουμε στο τρυπητό για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Πάντως είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα μια που λατρεύω τα ζυμαρικά και προσπαθώ να τα φτιάχνω με τρόπους διαφορετικούς.

Η αγαπημένη μου συνταγή δική σας.

Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνα 2

Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνες

Υλικά

500 γρ. λιγκουίνι

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, δύο φορές περασμένος

4 μικρές μελιτζάνες τσακώνικες

ελαιόλαδο εκλεκτό

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το πασπάλισμα

250 γρ. από τα αγαπημένα σας τυριά τριμμένα

Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνα

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες οριζόντιες και μετά σε κομμάτια.

Αφού τις τρίψουμε με αλάτι και τις αφήσουμε για 30 λεπτά να φύγει η πικράδα τις χρησιμοποιούμε.

Τις βάζουμε σε μπολ τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε στο ταψί που είναι στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο καυτό σοτάρουμε τον κιμά, αφήνοντάς τον να ψηθεί από κάτω και τότε τον γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά.

Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και να πάρει μια βράση ο κιμάς.

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τον κιμά με όλο το ζωμό, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και τις ψημένες μελιτζάνες στη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 15-20 λεπτά.

Παράλληλα έχουμε βράσει τα λιγκουίνι al dente και αφού τα σουρώσουμε καλά, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να τα περάσουμε με λίγο ζεστό ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το μείγμα των τυριών.

Ολόγυρα βάζουμε τον κιμά με τις μελιτζάνες κάνοντας κύκλο.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με βασιλικό ή μαϊντανό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 24-06-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022