Μποξαδάκια μοσχάρι με μελιτζάνα – Γευστική δημιουργία λαχταριστή…

Μποξαδάκια μοσχάρι με μελιτζάνα

Στη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα, του Επίκουρου της ευζωίας, της Ήρας και του θεϊκού μοσχάτου κρασιού δοκίμασα για πρώτη φορά τα μποξαδάκια.

Καλοκαιρινό φαγητό αφού αυτή την εποχή η μελιτζάνα είναι στα καλύτερά της και η αλήθεια είναι τόσο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας.

Οι ντομάτες επίσης είναι από παλιούς σπόρους και πολύ νόστιμες οπότε το φαγητό μας έχει αρώματα της γης και πινελιές από κρασί μοσχάτο της Σάμου.

Η Μαρίνα μας ετοίμασε το πιάτο αυτό στη ταβέρνα της στο Κοκκάρι και πολύ το ευχαριστηθήκαμε.

Η συνταγή δική σας.

Μποξαδάκια μοσχάρι με μελιτζάνα

Από το εστιατόριο Μαρίνα, Κοκκάρι Σάμου

Υλικά

11/2 κιλά μοσχάρι ( σπαλομύτα, κιλότο) κομμένο σε κομμάτια των 100 γρ

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2  σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο

4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια

1 γεμάτο κ.γ πελτέ ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι νερό

150 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

200 ml λευκό κρασί μοσχάτο

1 κ.σ. ζάχαρη

2 φύλλα δάφνης

1  ξύλο κανέλας

3-4 μπαχάρια

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες 1cm.

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα  πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του κρέατος.

Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

Βάζουμε το ελαιόλαδο και αμέσως τα κομμάτια του κρέατος. Τα ροδίζουμε πολύ καλά από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε με λαβίδα για να ροδίσουν καλά και από την άλλη

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις δάφνες, τα μπαχάρια και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σκόρδο  και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τον αραιωμένο πελτέ, λίγη ζάχαρη, αλατοπίπερο και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3.

Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοβράζει  ελαφρά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να «δέσει» η σάλτσα.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες αφού πριν τις έχουμε αλατίσει για 1 ώρα και τις έχουμε ξεπλύνει με μπόλικο νερό.

Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν σε χαρτί κουζίνας και μετά παίρνουμε ένα κομμάτι κρέας και το τυλίγουμε ρολό με την μελιτζάνα τοποθετώντας στη σειρά σε ταψί.

Συνεχίζουμε υπόλοιπο κρέας και τέλος περιχύνουμε την σάλτα στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά τόσο όσο να «δέσουν» οι γεύσεις.

 Σερβίρουμε με ρύζι που περιχύνουμε με τη σάλτσα και λίγο άνηθο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 24-07-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 24 Ιουλίου 2021