Λεμονόπιτα της Έρκυνα – Mια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων…

Λεμονόπιτα

Πορτοκαλόπιτα έχω δοκιμάσει πολλές φορές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνον. Λεμονόπιτα ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα και με ενθουσίασε.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση αρωματική που γίνεται εύκολα και σίγουρα θα ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας.

Η φίλη μου η Έφη παρακολουθεί πιστά τον Έμβολο και κάποιες φορές διανθίζει τις γεύσεις με τον δικό της τρόπο.

Έχουμε πει άλλωστε ότι η μαγειρική είναι μια δημιουργική απασχόληση, θέλει φαντασία και μπορούμε σε κάθε συνταγή να βάλουμε και την δική μας πινελιά.

Λιβαδειά της ομορφιάς και των νερών
Η Λιβαδειά της ομορφιάς και των νερών

Η Έφη «τύλιξε» την λεμονόπιτα σε κρέμα σαντιγί με λίγο μαστίχα και την έκανε σαν τούρτα που την προσέφερε στην Μαριάνθη για τα γενέθλιά της.

Ήταν απλά υπέροχη.

Θα χαρώ να σας ακούσω να βάζετε την δική σας πινελιά και να μας στέλνετε ιδέες και φωτογραφίες.

Λεμονόπιτα της Έρκυνα 2

Λεμονόπιτα της Έρκυνα

Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Πρόεδρο ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά

Υλικά

450γρ. φύλλο κρούστας

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

4 αυγά μεγάλα

200 γρ. μαρμελάδα λεμόνι, με κομματάκια λεμονιού

Ξύσμα από 2 λεμόνια

2 βανιλίνες

250 ml. ηλιέλαιο

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200ml φρέσκο γάλα ελαφρύ

Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Σιρόπι

500ml νερό

650 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης, βιολογική

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Λεμονόπιτα της Έρκυνα Mια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων…

Τρόπος παρασκευής

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και αφού το σουρώσουμε ένα ένα τα βάζουμε σε ταψιά και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180ο C για 10 λεπτά να ξεροψηθούν.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σπάμε τα ξεροψημένα φύλλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα να βραχούν καλά.

Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το χυλό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C, για 40-45 λεπτά.

Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και όπως βγάλουμε ζεστή την λεμονόπιτα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ένα κομμάτι καραμελωμένου λεμονιού.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Επόμενο άρθροΠλεξούδες κανέλας με γλυκό κρασί και σουσάμι