Λαυράκι σοταρισμένο με λαχανικά και κρέμα αρωματισμένη με σακέ

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα φίνο πιάτο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Πρωτότυπος συνδυασμός με λαχανικά σε παραλλαγή μπριάμ και κρέμα αρωματισμένη με σακέ, το ξεχωριστό ποτό της Ιαπωνίας που πίνεται ζεστό ή κρύο.

Στην γευστική δημιουργία της κ. Δέσποινας δίνει μια ξεχωριστή πινελιά. Αν όμως δεν έχετε σακέ μπορείτε να το το αντικαταστήσετε με κρασί ασύρτικο ή την απίθανη Μαντινεία Νασιάκου που είναι η αγαπημένη μου.

Μην ξεχνάτε ότι είναι «μοντερνιά» να χρησιμοποιούμε εκλεκτό κρασί και στην κουζίνα και να συνοδεύουμε το πιάτο με αυτό. Απολαύστε το …

Λαυράκι σοταρισμένο με λαχανικά και κρέμα αρωματισμένη με σακέ

Από την Δέσποινα Ανδραλή ιδιοκτήτρια του καλύτερου καταστήματος εστίασης Αγιολί στη Λεωφ. Νίκης 15 Θεσσαλονίκη

 

 

Yλικά

1200γρ. λαυράκι φιλεταρισμένο

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

2 καρότα σε ροδέλες

1 μελιτζάνα φλάσκα σε ροδέλες

400 γρ. πατάτες σε ροδέλες

1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες

2 μέτριες ντομάτες τριμμένες

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Θυμάρι φρέσκο

Για την κρέμα

200ml ζωμό από το ψάρι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

30 γρ. βούτυρο παγωμένο

120 γρ. κρέμα γάλακτος

80ml. Σακέ

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Μαυροσούσαμο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά μας τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με θυμάρι και τα περιλούζουμε με ελαιόλαδο εκλεκτό. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35 λεπτά.

Με κοφτερό μαχαίρι φιλετάρουμε τα λαυράκι.

Κρατάμε τα κεφάλια και αφού τα πλύνουμε τα βάζουμε στο τηγάνι που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι. Τα γυρίζουμε με λαβίδα αφήνοντάς τα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.  «Σβήνουμε» με σάκε. Αφήνουμε να  εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό, αλάτι, πιπέρια.

 Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά.

Σουρώνουμε χρησιμοποιώντας και τουλπάνι και κρατάμε τον ζωμό. Τον βάζουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και βούτυρο.  Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα κα να ζεσταθεί.

Σε αντικολητικό τηγάνι που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φιλέτα από το λαυράκι και τα αφήνουμε 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Γυρίζουμε με την λαβίδα και αλατοπιπερώνουμε.

Βγάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα και αρχίζουμε να στήνουμε τα πιάτα.

Πρώτα στο κέντρο του πιάτου βάζουμε τα ψητά λαχανικά και από πάνω το φιλέτο ψαριού. Περιχύνουμε με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο αν θέλουμε .

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λαυράκι με οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού θέλουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο.