Κυριάκος, ανασχηματισμός και νέοι βουλευτές – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν ξέρω αν γίνει ανασχηματισμός και πότε. Άλλωστε δεν γνωρίζουμε καν την πολιτική κουλτούρα του Μητσοτάκη αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν δηλαδή είναι υπέρ των τακτικών ή όχι ανασχηματισμών, αν είναι ή όχι υπέρ των δομικών ανασχηματισμών ή κι αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση να έχει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε σχετικά μεγάλο αριθμό θώκων στο υπουργικό συμβούλιο. Κάθε ένα από αυτά διέθετε τεράστιες περγαμηνές στο επιστημονικό του πεδίο ενώ είχαν βαρύτατα βιογραφικά και διεθνείς καριέρες.

Όμως υπάρχει το… αλλά! Ελάχιστα από αυτά τα στελέχη μπορούν να λειτουργήσουν πολιτικά και δη εντός του δύσκαμπτου ελληνικού πολιτικού περιβάλλοντος.  Χώρια που κάποιοι, πιθανότατα εξ αιτίας της πολύχρονης παραμονής τους στο εξωτερικό, αντιμετώπισαν ζητήματα με την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

Εδώ λοιπόν, μπαίνει στο τραπέζι η επόμενη ημέρα με ζητούμενο την κάλυψη του ελλείμματος πολιτικής ευελιξίας. Θα δοθεί η δυνατότητα σε νέα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να λάβουν το βάπτισμα του πυρός; Ή θα ισχύσει εκείνος ο παλιός άγραφος «κανόνας» που λέει ότι οι νέοι βουλευτές δεν υπουργοποιούνται; Κι αν δεν αξιοποιηθούν –υπουργοποιηθούν από έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαθέτει εκ πεποιθήσεως άλλη θεώρηση των πραγμάτων και δεν φοβάται να δοκιμάζει νέους –όχι απαραίτητα με ηλικιακά κριτήρια- πότε θα γίνει;

Οι απαντήσεις ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον πρωθυπουργό. Ο οποίος ασφαλώς δεν μπορεί παρά να επιθυμεί να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο την πολιτική παντοδυναμία του για το εγγύς κι απώτερο μέλλον. Την ταύτισή του με μια συγκεκριμένη γενιά πολιτικών που εκείνος τράβηξε μαζί του από την προεκλογική ακόμη περίοδο της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής του.

Κάτι τελευταίο: Από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σχεδόν οι μισοί βουλευτές, (το 40%), εξελέγησαν για πρώτη φορά. 19 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των τριαντάρηδων – είναι δηλαδή γεννημένοι στη δεκαετία του ’80 – ενώ πέντε εξ αυτών είναι γυναίκες. Επίσης, 46 βουλευτές ανήκουν στη γενιά των 40άρηδων, καθώς έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ’70. Πολλοί από τους νέους βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας εξελέγησαν με υψηλότατους αριθμούς σταυρών προτίμησης και αποδοχή. Κι αυτοί είναι η επόμενη ημέρα της φιλελεύθερης παράταξης. Στην οποία η συνεχής ανανέωση κι αξιολόγηση των στελεχών της αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της κουλτούρας…