Κυριάκο φτιάξε κράτος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει έρευνα για την δημόσια διοίκηση που να μην αναφέρει ότι γραφειοκρατία και διαφθορά στο δημόσιο, κοστίζουν στην Ελλάδα περισσότερο από 13% του ΑΕΠ! Θυμάμαι μάλιστα που μια βασική εξαγγελία του Κώστα Καραμανλή πριν εκλεγεί πρωθυπουργός το 2004, ήταν η ανασύσταση του κράτους… Μετά το παρέδωσε στα πιο ανίκανα χέρια που θα μπορούσε. Του Προκόπη Παυλόπουλου, που το αποτελείωσε με δεκάδες χιλιάδες διορισμούς και αντιπαραγωγικές ενέργειες.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ξέρετε κάτι; Είναι γελοίο στην ηλεκτρονική εποχή να συντηρούμε κράτος με εκατομμύρια φακέλους και καφκικές διαδικασίες. Είναι αδιανόητο οι πολίτες που βγαίνουν σε σύνταξη να περιμένουν σχεδόν τρία χρόνια για να τη λάβουν! Είναι ντροπή η μια υπηρεσία να επικοινωνεί με την άλλη μέσω…. ΕΛΤΑ και χαρτιούρας κι όχι με email. Κι είναι τραγικό να μην έχουν απλοποιηθεί ή ηλεκτρονικοποιηθεί οι διαδικασίες και υπηρεσίες, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όσο δυνατόν περισσότερες από τις λειτουργίες του κράτους μέσα στην παλάμη του χεριού του, από το κινητό του τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του.

Η Γραφειοκρατία και η Διαφθορά είναι σιαμαίες αδερφές, υπάρχουν μαζί και ταυτόχρονα και ποτέ η μια χωρίς την άλλη. Κι όμως δεν θέλουμε να παρέμβουμε. Δεν θέλουμε να το αλλάξουμε. Όμως, για σκεφτείτε: Με δεδομένο ότι γραφειοκρατία και διαφθορά μας κοστίσουν περισσότερο από το 13% του ΑΕΠ, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε στην Ανάπτυξη. Να το πούμε και με άλλα λόγια: Ο νέος πρωθυπουργός, ακόμη και αν δεν κάνει τίποτα άλλο αναπτυξιακό στη χώρα, μπορεί να πετύχει 4% ετήσια ανάπτυξη για τα πρώτα τρία χρόνια της πρωθυπουργίας του, ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ αν επικεντρωθεί να εκμηδενίσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά μέσα από ένα γενναίο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Κράτους!

Τα χρήματα για αυτή τη μετάβαση στο e-government μετά την απλοποίηση ή και κατάργηση πολλών αχρήστων κρατικών διαδικασιών που συμβάλλουν στην υπανάπτυξη και ανελευθερία της ελληνικής οικονομίας μπορούν κάλλιστα να διοχετευτούν μέσα από το ΕΣΠΑ που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 4 χρόνια και κινδυνεύει να χαθεί. Ταυτοχρόνως τα οφέλη θα τα απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες μέσα από τη μείωση της ταλαιπωρίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απλά και μόνο από τις εκατομμύρια εργατοώρες που θα εξοικονομηθούν μέσα από την κατάργηση της ουράς στο δημόσιο, τα χάρτινα πιστοποιητικά (φανταστείτε ότι το ελληνικό δημόσιο σήμερα ζητάει ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (!!!) λες και μπορείς να αλλάξεις ημερομηνία γέννησης, ή δεν υπάρχει η ημερομηνία γέννησης σου στις βάσεις δεδομένων των αστυνομικών ταυτοτήτων, των ΑΦΜ, των ΑΜΚΑ και των Δημοτολογίων!!!

Προσέξτε διαφορές: Στην Αυστραλία και στη Σκανδιναβία λειτουργεί ήδη ο ηλεκτρονικός «ΕΟΠΥΥ». Σας αναφέρω παράδειγμα της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε προσφάτως στα ΜΜΕ:  Ένας πολίτης ο οποίος είχε ένα εξάνθημα το έβγαλε φωτογραφία με το κινητό του, το έστειλε στον προσωπικό του γιατρό στον εκεί ΕΟΠΥΥ, ο γιατρός του έγραψε μια συνταγή ηλεκτρονικά και αυτός την έστειλε στο φαρμακείο της γειτονιάς του, το οποίο του παρέδωσε στο σπίτι το σωληνάριο της αλοιφής την επόμενη το πρωί. Όλα αυτά χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος στον πολίτη και πλήρως καλυπτόμενα από την κρατική του ασφάλεια. Χωρίς σπατάλη χρόνου για κάτι τόσο απλό.

Σκεφτείτε τώρα όλες οι συναλλαγές του πολίτη με το κράτος να γίνονται έτσι απλά. Χωρίς κόπο και με το ελάχιστο κόστος. Πόσες παραπάνω ελεύθερες ώρες θα είχε ο μέσος πολίτης και πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η παραγωγικότητα στη χώρα.  Με την ψηφιοποίηση του κράτους έχουμε σίγουρη τη ραγδαία ανάπτυξη του 4% για μια τριετία, όσο δηλαδή μας κοστίζει σήμερα η γραφειοκρατία και η διαφθορά! Με όλα τα πρόσθετα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλυφθεί ο αναπτυξιακός στόχος μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το απαραίτητο και μνημειώδες έργο του «συμμαζέματος» και «φτιαξίματος» του Κράτους,  στα πρότυπα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τόσο ξεκάθαρο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας και την απλοποίηση της ζωής του πολίτη. Κι όχι μόνο όραμα μα και απαίτηση:

Κυριάκο φτιάξε κράτος!