Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα – Γλυκό χειμωνιάτικο γιορτινό

Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα

Ένα γλυκό όλο άρωμα, γεύση και χρώμα. Το επιδόρπιο των γιορτών όπως λένε οι Πολίτες, γιατί έχει αρχοντιά και γεύση ανεβαστική ελαφρά ξινούτσικη και κλείνει με ιδιαίτερο τρόπο ένα γιορτινό δείπνο. Επιπλέον τα κυδώνια είναι φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αφροδισιακά.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Mε την  φίλη μου,  Μαρία Αλιφραγκή, του ταξιδιωτικού οργανισμού Signature Travel, πολύ χαίρομαι όταν βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη, που εκείνη την γνωρίζει τόσο καλά. Επιλέγω κάθε φορά τα ενδιαφέροντά μου και εκείνη κάθε φορά κατορθώνει να με εκπλήξει. Την τελευταία φορά πήγαμε στο Saray, το απίθανο ζαχαροπλαστείο που έχει δικές του φάρμες ώστε να παρέχει την καλύτερη ποιότητα στους πελάτες του και δοκίμασα για πρώτη φορά τα φουρνιστά κυδώνια … μια πανδαισία.

Το μυστικό της συνταγής επτασφράγιστο … που όμως κάποιος μας το ψιθύρισε… εσείς θα φροντίσετε να το απολαύσετε και δεν ανακαλύπτουμε την πηγή.  Στην Πόλη σερβίρετε με καϊμάκι και είναι απίθανο, εδώ μπορείτε να βρείτε καϊμάκι βουβαλίσιο σε delicatessen αλλά για να μην κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, μπορείτε να το σερβίρετε με σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι.

Πάντως αν αποφασίσετε τώρα στις γιορτές να επιλέξετε την Κωνσταντινούπολη σαν προορισμό το Signature Travel σας παρέχει τους καλύτερους συνδυασμούς με τις καλύτερες τιμές, δείτε λοιπόν πριν επιλέξετε το www.signature.gr.

Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα 2

Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα

Υλικά

6 κυδώνια

Φρέσκο χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 βανιλίνες σε σκόνη ή 2 φυσικές βανίλιες

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

60 ml κονιάκ ή Grand Marnier

Για το σερβίρισμα

Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή βουβαλίσιο καϊμάκι

Για το πασπάλισμα

Λίγη κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Κυδώνια φουρνιστά Πολίτικα

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι ή πετσέτα βρεγμένη καθαρίζουμε τα κυδώνια για να βγει το χνούδι που έχουν γιατί δεν πρέπει να τα ξεφλουδίσουμε. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση αφού βγάλουμε στο κέντρο τα κουκούτσια.

Με τον χυμό λεμονιού «περνάμε» την κομμένη επιφάνεια του κυδωνιού για να μην μαυρίσει.

Σε μπολ βάζουμε νερό που έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί μεγαλούτσικο, που χωράει τα κυδώνια που έχουμε κόψει στη μέση, δηλ. 12 κομμάτια, βάζουμε το φρούτο με την φλούδα προς τα πάνω και ρίχνουμε το νερό μέχρι τη μέση των κυδωνιών.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το σιρόπι τους που είναι σαν ζελέ. Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν.

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν τα κυδώνια τότε τα σερβίρουμε με τη φλούδα προς τα κάτω και στο «κουπάκι» που έχει δημιουργηθεί στη μέση βάζουμε το καϊμάκι ή τη σαντιγί ή το παγωτό μας.

Αν θέλουμε πριν πασπαλίζουμε και με κανέλα. Ακόμα μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα καβουρδισμένα ή καρύδια φρέσκα κιτρινωπά και κριτσανιστά.

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Το παρόν και το μέλλον για στοχευμένο τρόπο πρόληψης και θεραπείας
Επόμενο άρθροΜελίκη: Ζωντανή μετάδοση το ανάμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 20:00μ.μ.