Κρέμα Σοκολάτας από το Saray – Mια γλυκιά νοσταλγική ιστορία…

Κρέμα Σοκολάτας από το Saray

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο αγαπημένος μου προορισμός. Μόλις 1 ώρα αεροπορικά από την Αθήνα και βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο… με χρώματα και αρώματα ανατολής. Νοσταλγικές αναμνήσεις, τόποι που μιλάει η ιστορία, γνώριμοι, μυστηριακοί και ομορφιά σε δόσεις χορταστικές.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γαστρονομία και η παράδοση είναι ένα κεφάλαιο που δεν εξαντλείται… Τα γλυκά της είναι ονειρικά ειδικά τα γαλατένια. Τρία είναι τα αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία το Sutis, στα Ταξίμ, το Saray και το Mado.

Την τελευταία φορά που πήγα πέρσι δοκίμασα την κρέμα σοκολάτα και πολύ μου άρεσε… μου έδωσαν την συνταγή ευχαρίστως και σας την παρουσιάζω.

Θα πρέπει να σας πω ότι τα ζαχαροπλαστεία-εστιατόρια που σας ανέφερα, έχουν τις δικές τους φάρμες για το γάλα, τα δικά τους ζώα, τα δικά τους μποστάνια για να ελέγχουν την άριστη πρώτη ύλη.

Κρέμα Σοκολάτας από το Saray 2

Το γάλα καθημερινά μετά την αρμεγή, παστεριώνεται και παραδίδεται στα εργαστήρια των ζαχαροπλαστείων. Το Saray έχει αυτή την στιγμή μαζί με την οικογένεια Yörük, την μεγαλύτερη φάρμα βουβαλιών στην Τουρκία και όπως μου είπαν το γευστικό ταξίδι για εκείνους και τους πελάτες τους από το 1935, ξεκινά από το γαλακτοκομείο και έρχεται στο τραπέζι τους.

Η υψηλή ποιότητα των υλικών διακρίνεται από την πρώτη κουταλιά. Το service άψογο και το ψυγείο εκθετήριο για να διαλέξεις το γλυκό που επιθυμείς, σκέτος πειρασμός.

Το καζάν ντιπί, το προφιτερόλ, οι κρέμες, το καϊμάκι και τα παγωτά δεν παίζονται… Μου άρεσαν πάντως και οι σαλάτες τους και κάποιες φορές πήγα για πρωινό που ήταν ιδιαίτερα ανεβαστικό, φρέσκα αυγουλάκια δίκροκα, ολόδροσες σαλάτες…

το Saray
Το Saray

22 ζαχαροπλαστεία Saray θα βρείτε σε διάφορα μέρη της Πόλης, 9 εκατομμύρια επισκέπτες απόλαυσαν τις γεύσεις τους πέρσι, έχουν 1400 εργαζόμενους και πούλησαν σε ένα χρόνο 20 εκατομμύρια προϊόντα.

Αυτά για να καταλάβετε το μέγεθος της γλυκιάς ιστορίας Saray, που ξεκίνησε από το 1935 και συνεχίζει να μας γοητεύει μέχρι σήμερα…

Κρέμα Σοκολάτας από το Saray

Kρέμα Σοκολάτας

Από το περίφημο Saray, Kωσταντινούπολη

Υλικά

1 λίτρο γάλα πλήρες βουβαλίσιο ή αγελαδινό

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα,  τριμμένη

80 γρ. ζάχαρη

70 γρ. κορν φλάουρ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 κρόκοι αυγών

Για το πασπάλσμα

Φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο

Ινδοκάρυδο, τριμμένο

Κρέμα Σοκολάτας από το Saray

Τρόπος Παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 900 ml από το γάλα, τη σοκολάτα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύοντας τα ζεσταίνουμε.

Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, και τα 100 ml του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας.

Σε κουτάλα της σούπας παίρνουμε λίγο – λίγο από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ ανακατεύοντας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κοχλάσει και να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε ατομικά μπολ βαθιά

Βάζουμε την κρέμα σοκολάτας στο ψυγείο να κρυώσει σκεπάζοντάς την με διαφάνεια.

Σε 2 ώρες η σοκολάτα είναι έτοιμη και την πασπαλίζουμε με φιστίκι κάνοντας μια φαρδιά γραμμή και ινδοκάρυδο κάνοντας ακόμα μια γραμμή.

Απολαμβάνουμε την κρέμα σοκολάτα από την πρώτη μέχρι την τελευταία κουταλιά ρίχνοντας το φιστίκι ή το ινδοκάρυδο εναλλάσσοντας τις γεύσεις.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 26-09-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου 2020