Κρεατόπιτα με πλιγούρι ανατολίτικο της Ανθής – Δυο συνταγές με άρωμα ανατολής

Γεύση ονειρική και γιορτινή θα έλεγα, επειδή η καλή μου φίλη Ανθή Ζώτου ετοιμάζει αυτή τη συνταγή συνήθως τις επετειακές ημέρες.  Επειδή όμως με το φαγητό που θα προσφέρουμε στην οικογένεια και τους φίλους αλλάζει η διάθεση, για μένα κάθε μέρα μπορεί να φαντάζει γιορτινή, με ένα ιδιαίτερο φαγητό καμωμένο με αγάπη για τους αγαπημένους μου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι ρίζες της φίλης μου, είναι από την Πόλη και έτσι τα περισσότερα φαγητά της έχουν αυτό το απίθανο άρωμα των μπαχαρικών, ειδικά όταν ετοιμάζει αυτό το πλιγούρι.

Το πλιγούρι παράγεται από χοντροαλεσμένο σιτάρι. Είναι ωφέλιμο και έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το ρύζι. Στην πραγματικότητα είναι ο καθαρός καρπός σιταριού, χωρίς καμία επεξεργασία που σπάει σε πετρόμυλο και παίρνει αυτό το σχήμα.

Στην Ανατολή το συνηθίζουν πολύ στις σαλάτες αλλά και στα φαγητά τους ακόμα και στις σούπες, το συνδυάζουν πολύ με γιαούρτι και με το αρνάκι βάζοντας αρκετά μπαχαρικά.

Η συνταγή της Ανθής θα σας ενθουσιάσει και αυτή της κρεατόπιτας αλλά και αυτή με το πλιγούρι.

Αξίζει να το προσπαθήσετε

Κρεατόπιτα με πλιγούρι ανατολίτικο της Ανθής

Από την Πολίτισσα φίλη Ανθή Ζώτου, 

Υλικά

3 φύλλα σφολιάτας

1 κρόκος αυγού

Για τη γέμιση

1½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι από μπούτι ή χεράκι

1 ξερό κρεμμύδι

600 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

400 γρ. ανθότυρο

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή καπνιστό μετσοβόνε τριμμένο

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κ.σ. μάραθο ή άνηθο

2 πρέζες κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε το κρέας και το περνάμε με φρέσκο χυμό λεμονιού για να φύγει η μυρωδιά. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ξαφρίζουμε μέχρι να καθαρίσει εντελώς το νερό.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε το κρέας σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το μάραθο και το δυόσμο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα κομμάτια κρέατος και ανακατεύουμε ελαφρά. Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολλα και στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε το ένα φύλλο και ακριβώς στη μέση βάζουμε με το κουτάλι τη γέμιση. Ρολάρουμε και κλείνουμε με βούτυρο τις άκρες για να μην φύγει η γέμιση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βάζουμε τις πίτες στο ταψί, που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αλείφουμε με κρόκο αυγού.  Ραντίζουμε και με ανθόνερο για να πάρει ωραία γεύση.

Τρυπάμε την επιφάνεια του κάθε ρολού και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 50-60 λεπτά.

Στη μέση του ψησίματος αλείφουμε και πάλι το ρολό με κρόκο που διαλύουμε στο νερό.

Αφήνουμε να ροδοκοκκινήσει και βγάζουμε τις πίτες από το φούρνο.

Αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τις σκεπάσουμε για να είναι τραγανό το φύλλο.

Σερβίρουμε με πλιγούρι ανατολίτικο.

Πλιγούρι ανατολίτικο

Υλικά

1½ φλιτζάνι πλιγούρι

1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες με λίγο αλάτι

½ κ.γ κύμινο, κοπανισμένο

½ κ.γ κόλιανδρο, κοπανισμένο

1 πρέζα πάπρικα καπνιστή

1½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.σ. βούτυρο

1 σφηνάκι ούζο

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών για 10 λεπτά και το σουρώνουμε.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το πλιγούρι.

Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας με μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με πετσέτα και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε για 12 λεπτά να φουσκώσει και να μαλακώσει το πλιγούρι. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο φρέσκο ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το σφηνάκι ούζο και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε την κρεατόπιτα και δίπλα το αρωματικό ανατολίτικο πλιγούρι.