Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ Πετιμέζι – Ένα υπέροχο γλυκό για όλους!

Κουρκουμπίνι Τήνου

Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ Πετιμέζι

Μια γευστική δημιουργία όλο άρωμα και προπαντός υγιεινή.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Την γεύτηκα σε έναν τόπο  μοναδικής ομορφιάς, ατενίζοντας το Αιγαίο, μια που το νησί της Παναγιάς βρίσκεται καταμεσής του αρχιπελάγους.

Με την Αγγελική φτιάξαμε κουρκουμπίνι και το φωτογράφισα στην ολόδροση αυλή της με τις ορτανσίες και τις καμέλιες όλων των χρωμάτων. Η Αγγελική φημίζεται και για τα τυράκια της που είναι μοναδικά, αφού κάποια ωριμάζουν μέσα σε κολοκύθες… Μια άλλη φορά θα μας δώσει τις συνταγές για τα τυράκια της, εκεί κάπου στο τέλος Μαίου υπομονή λοιπόν…

 Κουρκουμπίνι Τήνου

Από την Αγγελική Βίδου, Στενή Τήνου

Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ ΠετιμέζιYλικά

1 φλιτζάνι πετιμέζι

1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φλιτζάνι  νερό χλιαρό

1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι ρακί

1 κ. γλ. γαρίφαλο τριμμένο

1 κ. γλ. κανέλα σε σκόνη

2 κ. γλ. σόδα

1 φλιτζάνι  καρύδια χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες

20 γρ. κουκουνάρι

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για το φινίρισμα

Σουσάμι

Κουρκουμπίνι Τήνου ή αλλιώς Κέικ Πετιμέζι 2Τρόπος παρασκευής

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε την σόδα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά αρχίζοντας από τα υγρά και τα αρωματικά. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα των υγρών ανακατεύοντας μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

Σε μια φόρμα ή ένα ταψί που έχουμε «περάσει» με ελαιόλαδο ρίχνουμε το μίγμα βοηθούμενοι από μια μαρίζ. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα.

Βγάζουμε το κουρκουμπίνι από την φόρμα και αφού το αφήσουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους, όπως παλιά και απολαμβάνουμε.

Μικρά μυστικά

Απόλαυσα το κουρκουμπίνι με ένα δροσερό χυμό πορτοκαλιού αλλά και το τσάι περγαμόντο «δένει» πολύ…

Αν δεν αγαπάτε την γλυκιά γεύση μπορείτε να μειώσετε λίγο την ζάχαρη όπως έκανα εγώ στο σπίτι.

Προηγούμενο άρθροΤέσσερα εκατομμύρια παιδιά εκδηλώνουν άσθμα κάθε χρόνο στον κόσμο εξαιτίας της ρύπανσης των οχημάτων
Επόμενο άρθροΕΟΦ: Ανακαλούνται όλες οι παρτίδες του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50 mg/5 ml