Κουλούρες Φολεγάνδρου – Νόστιμες και ακαταμάχητες!!!

Ξακουστές σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Στο ταξίδι μου στην Φολέγανδρο, το νησί της πέτρας, του φωτός και του γαλάζιου κατανάλωσα περισσότερο από ένα κιλό κουλούρες…
Ο ευγενέστατος αρτοποιό Γιώργος Γαβαλάς μαζί με την μητέρα του Ειρήνη φτιάχνουν τις καλύτερες.
Ζήτησα την συνταγή και αμέσως μου την έδωσε… σας την “εμπιστεύομαι”
Η συνταγή δική σας.

Από τον  αρτοποιό Γιώργο Γαβαλά του «΄Αρτος και Γεύση», Χώρα Φολεγάνδρου

Υλικά

1 κιλό αλεύρι 70%

180 ml σπορέλαιο

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

15 γρ. νωπή μαγιά

1 κ.σ. γλυκάνισο σε σπόρους

Αλάτι θαλασσινό

1 πρέζα κανέλα

350-400 ml νερό

Για το πασπάλισμα

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε την μαγιά, το σπορέλαιο, την ζάχαρη, τον γλυκάνισο, το αλάτι, την κανέλα και χτυπάμε δυνατά για 15 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

«Κόβουμε»  την ζύμη σε μπάλες των 50 γρ. και πλάθουμε σε κορδονάκια ή φυτιλάκια, όπως λένε στην Φολέγανδρο, ενώνουμε τις άκρες και φτιάχνουμε κουλούρες που … “μιλάνε”.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τις κουλούρες, στο ταψί φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, χωρίς να τον ανάψουμε και αφήνουμε τις κουλούρες, για 1 ώρα περίπου «να ξεκουραστούν» και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Αμέσως μετά προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο και ψήνουμε τις κουλούρες για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Το μυστικό του ψησίματος είναι ότι στην αρχή η θερμοκρασία του φούρνου πρέπει να είναι 200ο C και μετά τα 10 λεπτά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170ο C.

Οι κουλούρες πρέπει να γίνουν τραγανές χωρίς να κρατήσουν υγρασία και έτσι διατηρούνται σε δοχείο για αρκετό καιρό.