Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερυ – Ένα κέικ που θα λατρέψετε

Η Λένα εκτός από άριστη δικηγόρος είναι γνωστή στην παρέα για τα κέικ της και κάθε φορά που φτιάχνει κάτι που της αρέσει, τροφοδοτεί όλη την παρέα. Το περασμένο Σάββατο έμαθα ότι είχε ψήσει και μοιράσει 7 κέικ. Νομίζω πια ότι είναι ηθική μας υποχρέωση να της βρούμε σπόνσορα αλευρά…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια θυμάμαι να φτιάχνω κέικ στο σπίτι ή να αγοράζω ας είναι καλά η Λένα μας.

Αυτό που μου άρεσε είναι το χθεσινό που μου έφερε όταν ήρθε για καφέ στο σπίτι μου, με τα υπόλοιπα καλόπαιδα της παρέας.

Στο κέικ εκτός από το πορτοκάλι έβαλε και τα κράμπερυ που μου αρέσουν πολύ όπως όλα τα berries άλλωστε αφού είναι υπερτροφές.

Εννοείται βέβαια ότι της ζήτησα τη συνταγή για να την μοιραστώ μαζί σας.

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερυ

Από τη Λένα Βελλή, Αθήνα

Υλικά

1 ½  κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1  κ.σ μπέικιν πάουντερ

Μισή κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

¾  κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 αυγά

1 βανιλίνη

¼  κούπας γάλα φρέσκο

3 κ.σ γιαούρτι

2 κ.σ χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού Grand Marnier

3 κ.σ κράνμπερις

2 κ.σ αλεύρι

2 πρέζες αλάτι

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλεύρι μαζί με το μπέκιν πάουντερ, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λικέρ και το αλάτι. Τα χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, αλλά να έχει κρεμώδη υφή.

Ανακατεύουμε τα κράνμπερις με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά με την μαρίζ.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα ή βάζουμε λαδόκολλα.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά.

Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε αν βγει καθαρό, οπότε είναι έτοιμο το κέικ μας.

Αφήνουμε έξω από το φούρνο για 15 λεπτά και το βγάζουμε από τη φόρμα.

Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή ακόμα το περιχύνουμε και με γλάσο πορτοκαλιού αν μας αρέσει.