Κέικ σιμιγδαλιού με κεφίρ και λεβάντα

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Υγιεινό κέικ για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Το συνηθίζουν στη Ρωσία και η πρωτοτυπία είναι ότι χρησιμοποιούν κεφίρ, λεβάντα, ξύσμα πορτοκαλιού και καστανή ζάχαρη. Αν το θέλετε ακόμα πιο υγιεινό μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο που χρησιμοποιεί η Βερόνικα με ελαιόλαδο. Απλά το βούτυρο του δίνει πιο ωραίο χρώμα, χρυσαφίζει όπως μου λέει.

Η Βερόνικα είναι σπουδαία μαγείρισσα και επειδή κάνει συντροφιά στη μητέρα που είναι άρρωστη έχει δώσει τη δική της νότα στη κουζίνα μας.

Κείκ σιμιγδαλιού με κεφίρ και έλαιο λεβάντας

Από την Βερόνικα Περγκάλι περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό

1 ποτήρι νερού καστανή ζάχαρη

3 αυγά

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

1 ποτήρι νερού κεφίρ

1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

3 σταγόνες λεβάντα

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το κεφίρ το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι κυκλικά για 3 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά με το σύρμα στην μέτρια ταχύτητα μέχρι να «αφρατέψουν» . Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε 2 λεπτά.

Στο μπολ με το μίγμα σιμιγδαλιού, ρίχνουμε το μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι με την σόδα και ανακατεύουμε με το χέρι για 2 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε την λεβάντα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ρίχνουμε την ζύμη μας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30-35 λεπτά.

Αν θέλουμε βάζουμε το μαχαίρι να δούμε αν ψήθηκε και το βγάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Βάζουμε και πέταλα λεβάντας για το φινίρισμα του πιάτου.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη άχνη πάνω από το κέικ.