Καταναλωτισμός – Κατοχικό Σύνδρομο – Παχυσαρκία. Τι φταίει; Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Η φτώχια των προηγούμενων γενεών οι πόλεμοι και οι στερήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν το κατοχικό σύνδρομο. Έφτιαξαν λοιπόν  μια ολόκληρη γενιά καταναλωτών χωρίς όριο και χωρίς κριτήριο που με την σειρά τους δημιούργησαν «άχρηστες ανάγκες»  (οι σημερινοί σαραντάρηδες – εξηντάρηδες).

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Μιλάμε για μια γενιά παιδιών της μεσαίας τάξης που οι γονείς τους και οι παππούδες τους, για να μην υποφέρουν από κακουχίες – που όμως δεν συναντήσανε στο δικό τους επίπεδο – συνέχισαν να στερούνται για να δώσουν στα παιδία τους τα πάντα έτσι ώστε εκείνα να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Συχνά ακούγονταν το “εμείς είμαστε συνηθισμένοι αλλά εσείς όχι…”.

Σίγουρα η γιαγιά και ο παππούς, σας χαρτζιλίκωναν κάθε καλοκαίρι που τον επισκεπτόσασταν στο χωριό  και η μαμά σας κυνηγούσε στις αλάνες για να φάτε το μελάτο αυγό σας. Άσε το πρωινό ξύπνημα με το πηχτό ζαχαρούχο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ (ήταν τα μοναδικά που υπήρχαν) που έπρεπε να πιείτε για να πάτε στο σχολείο, κατά την μαμά σας θα σας έδινε μπόι και γερά κόκαλα….

Η αλήθεια είναι πως… ξεφύγαμε λίγο…

Εσείς στα δικά σας παιδιά και εγγόνια συμπεριφερθήκατε χειρότερα σε σχέση με τις παροχές αγαθών και φυσικά σε σχέση με την διατροφή τους. «Φάε παιδάκι μου όλο σου το φαί, άλλα παιδάκια δεν έχουν να φάνε».  Τι κι αν το παιδί σας έχει περιττά κιλά, τι κι αν έφαγε πριν λίγο, εσείς θα του δώσετε και γλυκό που το αγοράσατε έτοιμο σε συσκευασία με μεγάλη δόση συντηρητικών, χρωμάτων και παχυντικών ουσιών. Το εύκολο πρωινό και το κολατσιό, κρουασάν σε συσκευασία ή η καταψυγμένη τυρόπιτα από τον φούρνο της γειτονιάς αντικατέστησαν το πρωινό γάλα και ας ξέρετε πως δεν είναι και τόσο υγιεινά.

Γεμίζετε τα καρότσια του super market με τεράστιες συσκευασίες παγωτού  και μπισκότα με σοκολάτα, γκοφρέτες και πολλών ειδών σνακ που μπουκώνετε τα παιδιά σας, έτοιμες παιδικές κρέμες και τροφές με συντηρητικά, ένοχα για ασθένειες και παχυσαρκία και ας υπάρχουν τα φρέσκα καλά του θεού στον πάγκο της λαϊκής.

Η αλήθεια είναι πως ο παιδίατρος βρίσκει το παιδί σας μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης, έχει το ύψος και το βάρος που πρέπει για την ηλικία του όμως για σας είναι αδύνατο ή δεν έχετε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ενέχει, το κανονικό με το υπέρβαρο και το παχύσαρκο δεν είναι  μακριά και δεν θα χάσει κιλά γράφοντάς το στο μπαλέτο ή στο ποδόσφαιρο.

Εντάξει έχετε μια λιγούρα, πεινάσατε λίγο ή δεν χορταίνετε με τίποτα, φυσικά ένα πλούσιο γεμάτο λιπαρά γεύμα, τηγανιτά και πολύ κρέας, θα χορτάσει πρώτα το μάτι σας και μετά θα «σαβουρώσει» το στομάχι σας, χωρίς να σκεφθείτε πόσο ανθυγιεινό είναι όλο αυτό και τι συνέπειες θα έχει για την υγεία σας (παχυσαρκία – εμφράγματα – πέτρες στα νεφρά – εγκεφαλικά κλπ). Τα παιδιά όμως τι φταίνε;

Δυστυχώς λειτουργείτε με το δικό σας στομάχι.

Οι πεινασμένοι γονείς την ώρα του φαγητού, ταΐζουν τα παιδιά τους περισσότερο, σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη από την Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Δυστυχώς η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία, η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνει ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες εντοπίζουν την πηγή του προβλήματος στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, στην προσχολική, τη βρεφική, ακόμα και την εμβρυική ηλικία, η παχυσαρκία της μητέρας στην αρχή της κύησης δημιουργεί από μόνη της ένα δυσμενές περιβάλλον για το έμβρυο.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να είστε ένα υγιές πρότυπο. Κλείστε την τηλεόραση, ξεκολλήστε από το computer, αφήστε για λίγο το κινητό και να παίξετε με τα παιδιά σας, ψωνίστε μαζί με τα παιδιά σας, διαλέξτε φρούτα και λαχανικά, φτιάξτε μαζί το πρωινό και επιλέξτε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, αλήθεια  παίζει σημαντικό ρόλο στο να μη γίνουν παχύσαρκα και να αναπτύξουν καλή διατροφική συμπεριφορά.

Το κατοχικό σύνδρομο είναι αυτό που «καταπίεσε» την γενιά που μεγάλωσε και γέμισε τα ντουλάπια με μακαρόνια, συσκευασμένα προϊόντα και «άχρηστα είδη»,  που κατέληξε σήμερα σε οικονομική κρίση και σας αναγκάζει να επιλέγετε ανάμεσα στις προσφορές του super market.

Σήμερα όμως στην Ελλάδα, ένα στα δύο παιδιά εξακολουθούν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, εάν δεν αλλάξουμε άμεσα συνήθειες και όχι μόνο διατροφικές, θα έρθουμε σύντομα αντιμέτωποι με γενιές άρρωστων ανθρώπων, ηλικίας 20, 25 και 30 ετών.

Ο Καταναλωτισμός αλλά και οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν είναι ασθένειες, αλλά έχουν όλα τα χαρακτηριστικά τους, επιδεινώνεται και οι υπερβολές είναι διακριτές, μολύνουν καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους με αποτελέσματα που βλάπτουν τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες.

Προηγούμενο άρθροΕμπορικός πόλεμος, ΗΠΑ – Κίνας. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.
Επόμενο άρθροΑνατροπή με δύο ελαφρά τραυματίες λίγο πριν την διασταύρωση του Πλατέος – Δηλώσεις συνεπιβάτη – Βίντεο-Φώτο