Εμπορικός πόλεμος, ΗΠΑ – Κίνας. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Εάν η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών πλήξει τις χρηματιστηριακές αγορές, αυτό θα είχε ιδιαίτερες διαστάσεις..

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

 Αυτή είναι η περίπτωση του χοιρινού κρέατος, της οποίας η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εισαγωγέας στον κόσμο.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να φορολογήσει το 25% των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταποκρινόμενο στις κυρώσεις της κυβέρνησης Trump κατά των εξαγωγών της Κίνας.

Τα νέα ήταν μια βόμβα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, όπου ο Hunan New Wellful, ένα αγρόκτημα χοίρου, πήδηξε το 3,39%.

Απειλές δασμών

Στο Χρηματιστήριο της Σενζέν, το δεύτερο στην ηπειρωτική Κίνα, Γκουανγκντόνγκ Wens Group, μία από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, κέρδισε 3,66% σε μια αγορά κάτω από 4,49%.

“Πιθανά κινέζικα αντίποινα επικεντρώνονται στα γεωργικά προϊόντα, δίνοντας στους ντόπιους παραγωγούς την ευκαιρία να αυξήσουν τις πωλήσεις τους”, δήλωσε ο Zhang Gang της Central China Securities.

Gansu Dunhuang Seed, εταιρία ειδικευμένη στην ομάδα σπόρου, το βαμβάκι και τα τρόφιμα, κέρδισε το 10%, ενώ ο παραγωγός βιολογικών κρασιών Wei Long αμπέλου κέρδισε 1,38% ,και η  Xinjiang, Αχλάδι Φρούτα 4,23% .

Το Πεκίνο απειλεί να επιβάλει δασμό 10% στις εισαγωγές νωπών φρούτων και οίνων από τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Όμιλος WH, παγκόσμιος ηγέτης στο χοιρινό κρέας, υποχώρησε κατά 5,17%. Η κινεζική ομάδα ανέλαβε πριν από πέντε χρόνια τον αμερικανικό γίγαντα Smithfields Foods, ο οποίος θα μπορούσε να υποστεί κινεζικές κυρώσεις.