Το καλύτερο και πιο εύκολο γλυκάκι για τις φιλικές Χριστουγεννιάτικες συνάξεις. Το καλό είναι ότι σε χρόνο DT ετοιμάζεται το γλυκάκι με την δική σας υπογραφή, το κακό είναι ότι εξαφανίζονται… στο λεπτό.
Η Χρυσούλα Παπαλέξη, η χρυσοχέρα φίλη μου ετοίμασε τα γλυκάκια και μας χαρίζει την συνταγή.
Στο απίθανο ξενοδοχείο της Γανυμίδης, στο Γαλαξίδι πηγαίνω συχνά και απολαμβάνω το πρωινό που προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της. Η κουζίνα της είναι «κουζίνα της καρδιάς» γιατί γεννά συναισθήματα και η ατμόσφαιρα μοναδική.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για τα καρυδάτα ή αλλιώς φοντάν με καρύδι.
Η σοκολάτα που χρησιμοποίησε η Χρυσούλα για την επικάλυψη είναι λευκή και μαύρη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σοκολάτα που αγαπάτε γάλακτος, μπίτερ. Επίσης στη γέμιση έβαλα τρίμα πορτοκάλι και λίγο κουκουνάρι λόγω Χριστουγέννων. Η επιλογή δική σας…
Καρυδάτο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμίδης Γαλαξίδι
Υλικά
750γρ. καρύδι, χοντροσπασμένο
250 γρ. αμύγδαλο
Μισό ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι ή μπράντυ
6 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 βανίλιες
2 κ.γ. τρίμμα σοκολάτας
Για την επικάλυψη
500 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
Σιρόπι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το λικέρ, τη φρυγανιά, τις βανίλιες και το τρίμα σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Το σιρόπι είναι έτοιμο και το ρίχνουμε στο μπολ σιγά σιγά μέχρι να «σταθεί» η γέμιση.
Πλάθουμε σε μπαλάκια τα φοντάν μας.
Όπως είναι η σοκολάτα λιωμένη στο μπεν μαρί βουτάμε τα καρυδάτα τα μισά στην λευκή σοκολάτα και τα μισά στη μαύρη κουβερτούρα.
Διακοσμούμε με αστεράκια.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αν θέλουμε τα βάζουμε και στο ψυγείο για να «δροσιστούν».