Το κανταΐφι ή καταΐφι είναι ένα σιροπιαστό γλυκό του ταψιού, που δηλώνει παρών σε όλες τις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, της Αραβικής Χερσονήσου, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μαρόκου.
Φτιάχνεται από θρυμματισμένη ζύμη (καταΐφι), ινώδους μορφής, που παράγεται από σιτάρι και νερό. Το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλο, καρύδι, φουντούκι, φιστίκια αλλά και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το αυθεντικό κανταίφι είναι ροδοψημένο και όλο το μυστικό κρύβεται στο ψήσιμο και στην εξαιρετική ποιότητα των ξηρών καρπών και του μελιού που πρέπει να είναι θυμαρίσιο.
Συνοδεύεται με καφέ ή τσίπουρο σε κάποιες περιοχές. Πολλές φορές σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι.
Πολλές φορές ανάμεσα στα φύλλα κανταϊφιού βάζουν διάφορα είδη τυριών που λιώνουν εύκολα και βουτύρου όπως το κιουνεφέ, το εκμέκ κανταίφι,
Πολλές χώρες διεκδικούν την πατρότητα του αγαπημένου γλυκού όμως η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι πρωτοδημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ, της Μικράς Ασίας.
Στην Ελλάδα ήρθε μετά το 1922 από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και κέρδισε τις καρδιές όλων.
Εθιμικά το κανταϊφι πρωταγωνιστεί σε όλη την περίοδο των Χριστουγέννων και της Αποκριάς.
Έχω δοκιμάσει πολλές εκδοχές του κανταϊφιού η καλύτερη ήταν στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Armada, του φίλου μου Kassim Zotos, της Κωνσταντινούπολης.
Όμως και το κανταϊφι που δοκίμασα από τη φίλη του emvolos.gr Αφροδίτη, από την Αλεξάνδρεια είναι πολύ καλό, το ψήσιμο έχει τη δική του μαεστρία και η γεύση αρωματική.
Η μυστική συνταγή δική σας.
Υλικά
500 γρ. φύλλο κανταϊφι
250 γρ. βούτυρο γάλακτος, εκλεκτό
250 γρ. καρύδι, χονδροτριμμένο
250 γρ. αμύγδαλο, χονδροτριμμένο
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
3 φρυγανιές μικρές, τριμμένες
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
1 ξύλο κανέλας
3 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Λιώνουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να βουτυρώνουμε το φύλλο ξεμαλλιάζοντάς τα.
Κρατάμε λίγο βούτυρο για αργότερα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φρυγανιές και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Χωρίζουμε το φύλλα σε σειρές και στη μέση βάζουμε ένα κουτάλι από τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό το κανταίφι και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρογγυλό ή ορθογώνιο.
Περνάμε με ένα πινελάκι βούτυρο πάνω από κάθε κανταϊφι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 70ο C για 1 ώρα. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 120ο C για 1 ώρα ακόμα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170ο C για 10-12 λεπτά για να χρυσίσει.
Το ψήσιμο θέλει μαστοριά για να είναι τα φύλλα τραγανά και ροδοψημένα.
Ξεφουρνίζουμε το κανταϊφι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τότε ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 6-8 λεπτά.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά και στο τέλος βάζουμε το χυμό λεμονιού.
Όπως είναι καυτό το σιρόπι περιχύνουμε το κανταϊφι που είναι κρύο.
Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα περίπου και σερβίρουμε.