
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανείπωτο δυστύχημα των Τεμπών, αποτελεί συλλογικό τραύμα. Κι αυτό το τραύμα, αυτή η ιστορία ευτελίζεται από τα καμώματα της αντιπολίτευσης και μικρής μερίδας συγγενών θυμάτων. Δεν θα σταθώ στο τι ακούγαμε εδώ και τόσο καιρό, που κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος. Άλλωστε το έχουμε συζητήσει τόσες και τόσες φορές. Μα πρέπει να συζητήσουμε και να κρίνουμε τα καινούργια και δη του ΠαΣοΚ. Το οποίο, μη έχοντας τι να πει και προτείνει για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας, αναλώνεται σε εντυπωσιασμούς, διαγκωνιζόμενο μάλιστα με την Αριστερά!

Το κατηγορητήριο που κατέθεσε στη Βουλή κι η πρότασή του για κακουργηματικές πράξεις των Κώστα Καραμανλή (του Αχ), του Χρήστου Σπίρτζη και έξι υφυπουργών, δεν μπορεί να σταθεί σε προανακριτική επιτροπή. Κι αν δεν καταπέσει στη Βουλή, θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό τον ισχυρισμό κατέθεσαν στον Δημόσιο διάλογο κορυφαίοι Νομικοί, με την βεβαιότητα ότι πρόκειται για σοβαρό Νομικό λάθος, δεδομένου ότι ουσιαστικά διευκολύνει την Νομική άμυνα όσων επιθυμεί να παραπέμψει.
Προσέξτε: Ο εξαίρετος Νομικός Κώστας Κούρκουλος, αφού επεξήγησε τι προβλέπει το σχετικό άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, ανέφερε: «Επειδή η νομική σκέψη δεν έχει σχέση με την παρωδία ή τη λογική του ό,τι να’ ναι, μία ήταν η υποχρέωση των νομικών του ΠΑΣΟΚ: να εξειδικεύουν έστω και μία τέτοια «πράξη» (σ.σ. που προβλέπει ο Π.Κ.) που επιχείρησε ο υπουργός… σκηνοθετούν πάλι μια φτηνή παρωδία».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενίσταται σε ζητήματα τεχνικής φύσεως και δη ότι το ΠαΣοΚ εστιάζει στην … παρακώλυση συγκοινωνιών. «Τι δουλειά έχει η παρακώλυση συγκοινωνιών στη διερεύνηση αδικήματος;», ανέφερε.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφέρθηκε σε άγνοια και τόνισε ότι θα έπρεπε να ζητήσουν συμβουλές από Νομικούς που γνωρίζουν το Ποινικό Δίκαιο! «Άλλη είναι η πολιτική ευθύνη και άλλη η ποινική ευθύνη. Τους πάνε για κακούργημα και κάνουν τεράστιο νομικό λάθος. Εύχομαι κάποιος να το πει στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς δεν υπάρχει το υπόβαθρο για να κατηγορηθεί ο Κώστας Καραμανλής και κάθε άλλος υπουργός». Όπως τόνισε μάλιστα , ο ποινικός κώδικας αναφέρει ρητά ότι αν κάποιος καταστρέφει εξοπλισμό τρένων, αλλοιώνει σημεία ή δημιουργεί πρόβλημα στις εγκαταστάσεις των τρένων και υπάρξει ατύχημα τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια ή, αν υπάρξουν θύματα, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη. Άρα, για να μπορέσεις να κατηγορήσεις έναν υπουργό για κακούργημα, θα πρέπει να έχει κάνει τις παραπάνω ενέργειες και ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται με δόλο να έχουμε τους θανάτους και τους τραυματισμούς.
Τι προκύπτει από αυτά, αλλά και πολλές άλλες απόψεις Νομικών που συγκλίνουν; Ότι το ΠαΣοΚ, διέπραξε πάλι μια χονδροειδή γκάφα. Κι αν αυτή την ίδια γκάφα την διαπράττει και το ΚΚΕ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αυτά δεν είναι κόμματα με προφίλ κυβερνησιμότητας, όπως θεωρεί ότι είναι το ΠαΣοΚ…
Μα είναι και κάτι άλλο, που προκύπτει από την απλή λογική και πέραν από Νομικά δεδομένα. Είναι δυνατό να παραπεμφθεί για κακούργημα ένας υπουργός για πράξεις και παραλείψεις υφισταμένων του, χωρίς να ανοίγει ο ασκός του Αιόλου; Τότε, αύριο, αν πεθάνει ένας άνθρωπος στο χειρουργείο, θα πρέπει να παραπεμφθεί ο… Άδωνις; Στο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», το 2000 με 81 νεκρούς, παραπέμφθηκε για κακούργημα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, παρ’ ότι υπήρχαν μαρτυρίες, πριν, για την ακαταλληλότητα συστημάτων του μοιραίου πλοίου;
Οι Νομικοί λοιπόν, ισχυρίζονται ότι η πρόταση ΠαΣοΚ συνιστά άλλη μια γκάφα του Ανδρουλάκη. Θα δούμε σύντομα την εξέλιξη στη Βουλή ή όπου φτάσει η υπόθεση. Μα το ζητούμενο, πάλι δεν υπηρετείται κι η επιμονή της Χαριλάου Τρικούπη σε αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών, επισκιάζει την αναζήτηση λύσεων για τη βελτίωση του σιδηροδρόμου. Οι 57 νεκροί χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας. Κι αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και πολιτικός/ηθικός αριβισμός.