Γλυκό Κοπεγχάγη της Αποκριάς – Ένα γλυκό που ξυπνά αναμνήσεις…

Το Κοπεγχάγη ξεχειλίζει αρώματα και γεύσεις. Ήταν από τα παραδοσιακά γλυκά της Αποκριάς και η ιστορία του χάνεται στον περασμένο αιώνα. Η ονομασία του γλυκού δόθηκε για να τιμήσουν τον βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α. Λέγεται μάλιστα ότι την καλύτερη Κοπεγχάγη έφτιαχνε η κυρία επί των τιμών.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

 

Πάντως το γλυκό έχει γέμιση κρέμας, τριμμένα αμύγδαλα και αρωματίζεται με κονιάκ και κανέλα.

Το γλυκό πρέπει να έχει κρυώσει και το περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι ζάχαρης και μελιού.

Η συνταγή δική σας.

Γλυκό Κοπεγχάγη 3

Κοπεγχάγη της Αποκριάς

Από την Μαρία Βερούχη-Λεμονιά, Κάρυστος

 Υλικά

1 κιλό αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη

500 γρ. φρέσκο βούτυρο

500 γρ. φύλλο κρούστας φρέσκο

2 ½ ποτήρια ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1/3 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό

1/3 ποτήρι νερού αλεύρι κοσκινισμένο, για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. κανέλλα σε σκόνη

10 φρέσκα αυγά

 Για το σιρόπι

1 ½ κιλό ζάχαρη

4 ποτήρια νερό

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. από το φρέσκο βούτυρο

 Τρόπος παρασκευής

Σε στεγνό και καθαρό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μια ωραία μαρέγκα.  Βγάζουμε τη μαρέγκα από το μίξερ σε μία λεκάνη και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών.

Γλυκό Κοπεγχάγη 2Κατόπιν προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα βούτυρο, το λεμόνι, την κανέλλα και το μπέικιν πάουντερ.

Αφού χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε τη μαρέγκα και τη χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα

 Το μίγμα του γλυκού μας είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια στρώνουμε ένα- ένα τα μισά φύλλα από κάτω, βουτυρώνοντας τα με 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο που έχουμε κρατήσει από αυτό που βάλαμε στο μίγμα, και κατόπιν ρίχνουμε στο ταψί το υλικό μας.

 Από πάνω στρώνουμε ένα-ένα βουτυρωμένα και τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζουμε λωρίδες και το ψήνουμε στους 180ΟC για 1 ώρα.

Μόλις ψηθεί αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι, που ρίχνουμε καυτό στο γλυκό.

 Μόλις πιεί το σιρόπι το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Ανάβουμε τον φούρνο πάνω κάτω και δεν χρησιμοποιούμε αέρα.

Χρησιμοποιούμε ταψί στρογγυλό ή μακρόστενο Νο38.

Προηγούμενο άρθροΑνάπτυξη έως 2% προβλέπεται να παρουσιάσει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2020 – Στο 1,7% ανήλθαν οι πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων το 2019
Επόμενο άρθροΣύγκληση στις 18:00 του (ΚΥΣΕΑ) Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας